Zunanja sezona gojenja se je začela in prišel je čas za kaljenje semen kanabisa, ki bodo kmalu naredili sadeže in vam zagotovili polno shrambo vrhov, da boste preživeli zimo. Na žalost pa je prostor pogosto težava in ustvarjanje lastnega vrta kanabisa za mnoge ni možno. Če je to tudi vaš problem, ne skrbite, v tem članku vam prinašamo vse, kar morate vedeti, preden postanete ekspertni gverila grower. Nadaljujte z branjem!

Kaj je gverilsko gojenje kanabisa?

Gverilsko gojenje vključuje gojenje kanabisa na nekem osamljenem mestu v naravi, na divjem ali delno urbanem območju, ki ga ne bo lahko odkriti. Zrak v goratih predelih je veliko bolj čist in ne vsebuje urbanih onesnaževalcev, zato je ta metoda idealna za growerje, ki so tudi ljubitelji narave, nimajo lastnega vrta in želijo, da je njihov končni produkt tako naraven, kot je le mogoče – seveda pa to pomeni tudi izogibanje gnojilom in kemičnim pesticidom.

Kot vse drugo ima tudi gverilski način svoje prednosti in slabosti. Je bolj cenovno učinkovit – ne boste potrebovali toliko opreme – vzame pa tudi več časa, saj boste morali hoditi do mesta, kjer gojite, in nazaj – ki bo verjetno precej oddaljeno, če želimo, da je dobro skrito – in nositi zemljo, vodo za zalivanje in podobno.

Kaj so koraki do uspešnega gverila gojenja?

1. Poznavanje podnebja vašega območja

 • Mediteransko podnebje: to podnebje je precej suho, zato se ne morete zanašati na dež za zalivanje, zato se prepričajte, da imate v bližini izvir, vodnjak ali potok, kar vam omogoča enostaven dostop do vode.
 • Atlantsko podnebje: zaradi dežja, razporejenega čez celo leto, vam ni potrebno nameniti veliko razmišljanja zalivanju.

2. Izberite prave genetike

Izbira sorte, ki je kompatibilna s podnebjem vašega območja, je ključna. Če gojite White Widow, ki je občutljiva na botritis (vrsta plesni), zraven trnovega goščavja (npr. robide), se bo, potem ko listje odpade, nabralo veliko humusa, ki privlači glive. Namesto tega je Critical+ odlična izbira za vlažnejše podnebje; je hiter, ima velik donos in je odporen na botritis; ker je njegovo obdobje cvetenja kratko, se pridelek lahko pobere, preden se začne slabo vreme in jesensko deževje.

3. Najdite popoln kotiček

Lokacija je ključna za gverilsko growanje, zato vložite nekaj truda v to, da najdete idealen kotiček. Tu je nekaj namigov za to, kar iščete:

 • Diskretnost in varnost: je nekaj stvari, ki jih morate vedeti, preden začnete z gverilo. Kot prvo, s tem je veliko dela in kot drugo, vedno obstaja možnost, da vam ukradejo vaše rastline. Zato poskusite najti mesto, ki je diskretno, dobro skrito, kjer rastline niso lahko opazne in nikogar ne zamika, da bi položil svoje roke nanje. To pomeni izogibanje dobro obiskanim potem, bivalnim območjem in podobnemu, da lahko delate daleč stran od zvedavih oči in mimoidočih s spretnimi prsti. Še eno zlato pravilo, če ne želite, da vas ujamejo, je, da nikomur ne poveste, kaj delate.
 • Svetloba: rastline kanabisa potrebujejo veliko ur neposredne svetlobe, zato se izogibajte severno usmerjenim, temnim območjem, kamor sonce ne prodre.
 • Voda: tudi če bo dež opravil večino vašega dela, to včasih ne bo dovolj in boste morali prinesti dodatno vodo za zalivanje. Zato je pri izbiri mesta dobro upoštevati bližino vodnega telesa (reka, potok, ribnik …).
 • Enostaven dostop: izbrani kotiček naj bo toliko skrit, da ni nepovabljenih obiskovalcev, a ne tako nedostopen, da preživljate muke, kadar želite preveriti svoje rastline.

4. Ustvarite pravo okolje za uspevanje vaših rastlin

 • Očistite mesto: odstranite odpadlo listje in organske ostanke.
 • Delajte na zemlji: substrat mora biti porozen in bogat s hranili. Zelo verjetno zemlja sama po sebi na izbranem mestu ne bo taka, zato boste morda morali prinesti svojo zemljo in jo zmešati.

5. Kalite vnaprej

Če je vaš kotiček za gojenje težko dostopen, upoštevajte možnost, da začnete z vzgojo semen doma in jih presadite v manjše lonce. Rastline kanabisa so bolj ranljive v zgodnji fazi rasti, tako da če imate možnost in prostor, da pustite rastline, da malo zrastejo, preden jih preselite ven, vam to možnosti za preživetje dvigne v nebo. Če nimate te možnosti in načrtujete, da boste začeli s semeni v goli zemlji – kar zelo odsvetujemo – boste morali svoj kotiček obiskovati vsak dan vsaj prva dva tedna.

Še nekaj stvari, o katerih je treba razmisliti

 • Zaščitite svoje rastline v zgodnji fazi življenja: pokrijte jih z mrežo, ki prepušča svetlobo, a varuje pred plenilci (glodalci, ptice, divji prašiči ipd.)
 • Skrijte svoje rastline: vaš kotiček za gojenje naj ne bo lahko opazen, tako da je priporočljivo gojenje zraven robidovja ali podobnega trnovega grmovja (šipek …), ki zraste 2–3 m, saj trni odganjajo mimoidoče.
 • Kontrolirajte škodljivce: izvajajte preventivne ukrepe pred škodljivci, kot so pajkaste uši in gosenice.
 • Ne puščajte sledi: ob vsakem obisku rastlin izberite drugo pot, sicer boste pot uhodili, kar lahko pritegne pozornost mimoidočih sprehajalcev, ki bodo začutili potrebo, da novo pot raziščejo.
 • Redno obiskujte rastline: veliko je faktorjev, ki delujejo proti vam, ko gojite rastline zunaj. V bistvu je vse skupaj boj z naravnimi elementi, škodljivci in raznimi okoljskimi pogoji, ko se pojavijo; zato morate rastline preverjati redno in izpolnjevati vse njihove potrebe.
 • Bodite neopazni, ko pobirate pridelek: to je najbolj delikatni trenutek, saj morate transportirati izvrstne vrhe, ki vas bodo oskrbovali čez zimo. Bodite še posebej pozorni: pobirajte zgodaj zjutraj – z zgodaj mislimo ob zarji – in izvedite posebne ukrepe, da nihče ne ugane, kaj nosite. Najpomembneje je, da prikrijete vonj. Za to lahko uporabite TightVac, nepredušno valjasto posodo, ki ohrani ves vonj zaprt v notranjosti.