Ko se odločite, da boste začeli gojiti konopljo, boste morda iskali spletne kataloge semen. Pri tem se boste srečali s podjetji, ki ponujajo sorte, ki jih poimenujemo »avto sorte«, toda kaj to pomeni in zakaj bi lahko pridelovalec izbral avto sorte konoplje?

Kaj je avto sorta konoplje?

Koncept avtocvetočih sort je preprost: s časoma bodo samodejno cvetele, v nasprotju s čakanjem na poseben časovni cikel svetlobe. Z drugimi besedami, rastline začnejo cveteti same po relativno kratkem vegetativnem obdobju 2–4 tednov.

Ta edinstven postopek nastane, ko se gojitelji poglobijo v genetiko Cannabis ruderalis, podvrsto rastline konoplje, ki je znana po svojih lastnostih samodejnega cvetenja in nizki rasti.

S križanjem ruderalis avto sorte z indico in sortami sativa dobimo rastlino, ki se ne zanaša na obdobja svetlobe za cvetenje, temveč raste in cveti v svojem času.

Prednosti in slabosti pridelovanja semena avto sort konoplje

Obstajajo številni razlogi za razmislek o avto sortah za notranjo in zunanjo konopljo:

• Ko se gojijo na prostem, bodo avto rastline začele proizvajati vršičke ne glede na to, koliko ur sončne svetlobe prejemajo; to pomeni, da vam ni treba skrbeti, da boste ob pomanjkanju svetlobe izgubili sistem, ali dopolnjevati svetlobo, če poskušate doseči večkratne letine v sezoni.
• Ko se gojijo na zaprtem, vam avto sorte omogočajo hitro rast sorte od začetka do konca, saj običajno končajo zorenje po treh mesecih.
• Avto rastline lahko prejmejo več kot 12 ur sončne svetlobe na dan in ustvarijo večje vršičke v krajšem času, kot veliko običajnih rastlin konoplje.
• Avto rastline so majhne in skrite; kot nalašč za rast v omari ali za gojenje na prostem, kjer ne želite, da bi vaši sosedje videli, kaj počnete.

Kljub temu obstajajo razlogi, zakaj rastline avto sorte niso tako priljubljene kot običajne rastline konoplje indica in sativa. Avto sorte so majhne rasti in nimajo velikega donosa. Druga vprašanja, povezana z avto-cvetočimi sortami, vključujejo višje račune za elektriko in nezmožnost resnične vadbe vaših rastlin, da kar najbolje izkoristijo vaš prostor za rast.
Od uvedbe prvotnih avto sort v preteklih desetletjih so bile te genetike bistveno izboljšane. Prvič, moč pri različicah avto sort se je od začetne uvedbe znatno povečala. Prav tako je zdaj na voljo več sto vrst semen avto sort, ki vam ponujajo veliko izbiro. Zaradi teh izboljšav so avto semena vredna poskusa za vse radovedne vrtnarje, ki želijo poskusiti nekaj novega.

Kako pridelovati avto sorte konoplje

Avto sorte konoplje potrebujejo nekaj priprave, saj bodo hitro rasle in začele cveteti, če ste pripravljeni ali ne. Vendar sledite tem korakom in poželi boste uspeh v vašem vrtu z avto sortami.

1. Vadba vaših rastlin

Na splošno boste želeli svoje rastline trenirati, medtem ko so v vegetativni rasti. Pri avto rastlinah bi to obdobje lahko trajalo le dva tedna, kar pomeni, da je čas omejen.

Če želite začeti, razmislite o obrezovanju vrha vaše rastline, potem ko je razvila tri vozlišča za spodbujanje bolj enakomerne krošnje. Druga metoda LST (vadba z nizkim stresom) vključuje treniranje vaše rastline tako, da jo potegnete navzdol ob straneh, da ustvarite novo rast navzgor. Ko vaše rastline začnejo cveteti, jih ne smete obrezovati. Obrežite svoje rastline konservativno, ne več kot en teden v cvetenju.

2. Premisleki o podnebju

Ko rastejo avto rastline, dovolite rastlinam, da cvetijo, ko morajo biti v vegetativni rasti. Ker vam ni treba slediti svetlobnim ciklom, veliko ljudi začne z gojenjem avto rastlin zgodaj v sezoni (npr. marca) ali pozno v sezoni (npr. september). V tem letnem času je pomembno, da se spomnite, da rastline še vedno potrebujejo toploto za rast, prav tako pa lahko pride tudi do precejšnjega dežja in vršički znajo biti v nevarnosti zaradi gnilobe. Za boj proti tem vprašanjem, razmislite o gojenju v rastlinjaku, da zagotovite zaščito pred zunanjimi elementi.

3. Počasi s hranjenjem

Zaradi majhne velikosti in kratkega časa, ki ga preživijo v vegetativnem ciklu, avto sorte ne potrebujejo veliko hranil. Hranite zelo rahlo in razumite, da ne potrebujejo veliko hranil za rast rastlin, kot je dušik. Upoštevajte tudi, da je te rastlinske hranilne snovi najbolje uporabiti, če so pripravljene za hitro uporabo.

4. Postopna žetev

Avto rastline pogosto nimajo časa za razvoj krošnje, kar pomeni, da boste obdržali vršičke, ki so nižje na rastlini. Zaradi tega je odlična ideja, da svoje rastline obirate postopoma. Najprej oberite naokrog, nato pa dopustite več časa, da se spodnji vršički zgostijo, preden jih znova oberete.

5. Pripravite svojo naslednjo letino

Da bi kar najbolje izkoristili avto semena, je dobro, da pripravite naslednjo serijo rastlin, ki ste jo pridelovali. To pomeni, da pred začetkom žetve iz vaših trenutnih rastlin iztisnete seme, da bo vaša soba stalno proizvajala. Ker rastline same cvetijo, imate lahko v istem prostoru rastline, ki šele poganjajo, kot tudi tiste, ki dozorevajo, ne da bi vas skrbela razsvetljava.

Kako najti avto semena konoplje

Avto semena konoplje se najlažje najdejo prek semenskih bank in semenskih bank na spletu (opomba: obvezno preberite in razumite droben tisk Zakona o nakupu semen na spletu). Semena lahko kupite tudi v nekaterih lokalnih dispanzerjih, čeprav jih je glede na to, kje ste, težko najti v trgovinah na drobno.