Feminizirani straini so pomembna iznajdba, ki je naredila življenje gojiteljev mnogo bolj enostavno. Kljub temu da so dandanes tej straini podrvženi standardom visoke kvalitete, pa obstaja nekaj trikov za še boljše rezultate. Če delate prve korake v smeri kultivacije teh genetik kanabisa, noste spodaj našli praktični vodnik z najboljšimi nasveti za gojenje feminiziranih semen: 6 preprostih pravil, ki vam bodo pomagala, da iz svojih zastlin potegnete kar največ.

Feminizirana semena kanabisa so se na trgu pojavila več kot 15 let nazaj in ga polagoma osvojila. Celo gojitelji, ki so bili sprva skeptični, so se vdali pod vtisom o kvaliteti teh genetik, ki omogočajo, da izračunamo količino pridelka že na začetku, brez da bi morali kaliti več semen, kot je nujno potrebno. Dejansko je z gotovostjo, da bodo vse rastline zrasle v ženske rastline, preverjanje spola postalo odveč, kar je močno pripomoglo k eksponentni rasti popularnosti feminiziranih semen v zadnjih letih.

Če želite, da vaše rastline iz feminiziranih semen razvijejo svoj poln potencial še to sezono, je tu šest zlatih pravil za popoln pridelek. Pripravljeni? Pa začnimo.

  1. Preveč nege: če z gojenjem kanabisa šele pričenjate, lahko hitro padete v past tega, da rastlinam namenjate preveč pozornosti. Kaj mislimo s tem? Opazovanje vaših rastlih in razumevanje njihovih potreb je dobro zanje, v bistvu je ključno za uspešen pridelek. S tem dejstvom s poti, pa je pogosta začetniška napaka da verjamemo, da če rastlinam damo na tone hranil, da bodo rasle bolj živahno. To ponavadi vodi v prekomerno hranjenje, stres za rastline in prekomerno zalivanje. Tako da se sprostite, naučite se razumeti vaše rastline in jim dajte, kar potrebujejo in nič več.
  2. Premalo zalivanja: poskusite ohranjati vlažnost pod kontrolo a brez, da rastlina kaže očitne znake žeje. Če bodo vaše rastline postale presuhe med zgodnjimi fazami rasti, se lahko pozneje pojavijo nadaljnji problemi, predvsem na koreninah.
  3. Prekomerno zalivanje: izogibajte se poplavljanju rastlin s prekomerni in prepogostim zalivanjem ter dovolite rastlini, da »zadiha« med zalivanji. Prekomerno zalivanje in hranjenje oz. gnojenje pridelka ni dobra ideja – več rastlin marihuane je izgubljenih zaradi prezaščitniškega obnašanja in preveč pozornosti kot zaradi malo odlašanja.
  4. Načrtovanje prostora: rastline kanabisa močno zrastejo, tako da tudi če so na začetku manjše, morate upoštevati, da jih boste morali razporediti glede na to, kakšno velikost naj bi dosegle po tem, ko bo vegetativna faza mimo. Drugače bodo rastline preblizu ena drugi in koncentracija pridelka bo previsoka, kar lahko vodi k premajhnemu pretoku zraka in prispeva k razvoju plesni in gliv.
  5. Dušik: dušik je bistven za rast in naravni razvoj rastlin, zato se prepričajte, da jim je vedno na voljo.
  6. Preprečevanje: zlato pravilo za ustavljanje insektov in zajedalskih gliv preden se naselijo na vaše rastline je PREPREČEVANJE. Ko so enkrat na rastlini, se je nekatere nadlog, kot so pajkaste pršice (Tetranychus urticae), resarji (Thripidae) in bele muhe zelo težko znebiti, da o plesnih, kot je Botrytis oz. siva plesen sploh ne govorimo, saj vam lahko uničijo celoten pridelek. Vendar pa obstajajo organske metode in preventativni ukrepi, ki jih lahko izvajate, da premagate e nepovabljene goste in jih ustavite, preden se naselijo na vaš pridelek. Imejte dobro žetev!