Kaj nas čaka v industriji kanabisa v prihodnosti?

Avtomati, ki prodajajo kanabis z identifikacijo prstnega odtisa, inteligentni vaporizatorji, vedno bolj sofosticirani koncentrati ter produkti, ki bazirajo na analizi terpenov,… so samo nekatere izmed inovacij, ki revolucionalizirajo trg kanabisa katko in srednjeročno. Poglejte si, v katero smer gre industrija in novosti, ki bodo na voljo v prihodnjih mesecih.

Vse več držav uvaja legalizacijo kanabisa in tako kanabis industrija postaja močnejša. Prodaja marihuane tako za medicinsko kot za rekreativno rabo naj bi po pričakovanjih do leta 2020 dosegla kar 23 milijonov dolarjev in to samo v ZDA, zato lahko definitivno rečemo, da se dogaja nova zelena mrzlica. Zaradi stališča, da je treba uporabiško izkušnjo še izboljšati, se tako razvija vedno več produktov in tehnoloških inovacij. Dajemo vam pokušino tega, kar prihaja.

Eno od področij, ki je doživelo največji napredek, je ekstrakcija terpenov, ki je ključna za razvoj prilagojenih produktov za uorabnike marihuane. Čeprav so kanabinoidi srčika vsakega pogovora o kanabisu, pa imajo terpeni prav tako eno glavnih vlog, tako pri sestavi sort kot tudi pri njihovem okusu: brez njih Blueberry ne bi imela svoje edinstvene sadne arome in Cheese ne bi imel svojega značilnega vonja. Nobeno presenečenje ni, da uporabniki kanabisa sorte vedno bolj izbirajo svoj nakup glede na aromo, ki jo oddajajo te molekule.

Na srečo uporabnikov kanabisa se ekstrakcija terpenov že dogaja. Podkovani z bazo raziskav, ki jih je v preteklih letih izvajala industrija dišav, so kanabis profesionalci razvili tehnologijo in metodologijo, ki spremenijo ekstrakcijo terpenov v efektiven proces.

Podjetja, kot so Blue River, River Terpens, Evolan in The Werc Shop že delajo na ekstrakciji terpenov in so razvili dva tipa. Eden je sestavina, izolirana iz glavnih terpenov na rastlini, tako da lahko dominantna aroma določene sorte postane esenca, ki se jo lahko uporabi za odišavljenje prostora ali za ustvarjanje produktov, kot so dišeče svečke in olja.

Ta podjetja pa prav tako delajo na ekstraktih, ki bodo replika vonja rastline z vsemi odtenki in specifičnimi značilnostmi, s kombiniranjem različnih terpenov v pravi koncentraciji. Glavni cilj je replicirati esenco točno določenih sort in jih predelati v ekstrakte za čaj, živila in olja. Ta drugi tip ekstraktov je še v razvoju, vendar bo z napredkom legalizacije pridobivanje točnega vonja določene sorte postalo realnost in eden prihodnjih hitov industrije kanabisa.

Koncentrati so v modi

Skupaj z ekstrakti bodo tudi koncentrat pridobili na pomembnosti na trgu kanabis produktov, pravijo poznavalci. Čeprav mnogi uporabniki kanabisa preferirajo dobre stare jointe, pa koncentrati vsebujejo mnogo več THC-ja: najbolj potentne sorte vsebujejo okoli 25% THC-ja, medtem ko je raven THC-ja v koncentratih med 65 in 90%, glede na uporabljeno tehniko. Prav tako kot z ekstrakcijo terpenov, so z valom legalizacije in rastočim vložkom v industrijo postali te produkti bolj popularni in prodajani. Besede, kot so Shatter (razbitje), Budder (vrhar), Resin (smola), Fresh Frozen (sveže zamrznjeno) in Rosin Hash bodo kmalu popularni artikli na seznamu za trgovino med uporabniki kanabisa.

Čeprav koncentrati prodobivajo na popularnosti in postajajo nov must-have za vsakega uporabnika kanabisa, pa morajo biti sploh začetniki izjemno previdni pri uporabi, ne glede na metodo konzumpcije – vaporizacija, dabbing ali kot sestavina jedi – in ne smejo pozabiti na ekstremno visoko vsebnost THC-ja v koncentratih.

THC-smola

Tehnološki napredek na področju vaporizatorjev

Tehnologija se hitro razvija na vse več področjih in v prihajajočih mesecih bodo novi produkti in rešitve, ki kombinirajo tehnologijo in marihuano, prvič prišli na trg kanabisa. Podjetje Resolve Digital Health, na primer, razvija prv inteligentni vaporizator: Breeze Smart Inhaler. S pomočjo aplikacije naprava prepozna različne koncentrate in sorte, ki so vstavljene vanjo, in tako ves čas obvešča paciente o tipu in količini medicinske marihuane, ki jo zaužijejo, in jim tako dopušča, da si beležijo simptome pred in po zaužitju, da lahko uporabniki bolje ocenijo, kateri produkti zanje najbolje delujejo.

Poleg tega se podatki anonimno shranjujejo na Resolve-ovem serverju in jih podjetje uporabi za to, da najde sorte, ki najbolje delujejo pri določeni težavi oz. bolezni, informacije pa so nato na voljo zdravnikom in gojiteljem, ki jih lahko uporabijo za predpis zdravil in prilagajanje sort.

To podjetje pa definitivno ni osamljeno v svojem prepričanju, da so podatki ključni za prihodnost trga kanabisa. Podjetja, kot je PotBot, prav tako želi transformirati industrijo z informacijami. Ta start-up je razvil aplikacijo, kjer lahko uporabniki konoplje v medicinske namene vnesejo svoje simptome in dobijo povratne informacije o tem, katera sorta kanabisa bi najbolj ustrezala njihovem stanju.

Sistem pa ne predlaga le sorte, ki pomaga pri nespečnosti, na primer, ampak tudi spodbudi uporabnika k temu, da vnese podatke o svoji toleranci visokih koncentracij THC-ja oziroma o težavah, ki jih je izkusil v preteklosti z določenim semenom. Prva verzija aplikacije je na voljo od konca 2016, val legalizacije pa bo zaznamoval zmago teh rešitev, ki bodo osvetlile pot novim uporbnikom in postale nujni dodatek na njihovih pametnih telefonih.

vape

Prodajni avtomati, droni in celo roboti

Prodajni avtomati za kanabis so še ena inovacija, ki bo prišla na trg v naslednjih mesecih. Te naprave sicer niso nič novega, mesta kot so Seattle in Vancouver jih že uporabljajo za distribucijo kanabis produktov, vendar vedno pod nadzorom zaposlenega, ki je odgovoren za preverjanje identitete kupca.

Podjetje American Green pa je naredilo korak naprej in razvilo prototip naprave, ki bo uporabljala biometrično identifikacijo med postopkom prodaje. V podjetju pravijo, da bodo te naprave olajšale situacijo za uporabnike, ki potrebujejo marihuano, a ne želijo osebne interakcije s prodajalci, zaradi svoje pozicije v družbi ali katerihkoli drugih razlogov, saj bodo lahko prišli do produkta s prstnim odtisom, prepoznavo obraza ali celo prepoznavo šarenice.

Roboti so vedno bolj prisotni v našem vsakodnevnem življenju, prišli so tudi do kanabis trga v obliki stražarjev pridelka. Vsaj to je način, na katerega proizvajalec kanabisa Canndescent varuje svoje ogromno posestvo polj marihuane v Desert Springs v Kaliforniji. Tej stražni roboti, majhna samostojna vozila, ki jih je razvilo podjetje Sharp Intellos, patruljirajo polja ponoči in, čeprav jih za zdaj uporabljajo samo za zaznavanje anomalij in o odkritem poročajo zaposlenim, pa razvijalci razmišljajo o možnosti, da bi vključili novo funkcijo: solzivec, ki bi zadržal tatove.

 

 

Canndescent pa ni edino podjetje, ki raziskuje možnosti, ki jih nudi umetna inteligenca. V zadnjem času je ponudnik marihuane Eaze pokazal dostavo z dronom na So-Cal Cannabis Cupu v San Bernardinu (Kalifornija), in čeprav je ta dostavna metoda še v testni fazi, pa Eaze načrtuje, da bodo to implemetirali takoj, ko bo mogoče, z ozirom na pospešeno dostavo skozi celo državo. Te male napravice so zbudila zanimanje v nekaterih ameriških start-up podjetjih, ki razmišljajo o možnosti prodaje kanabisa v regijah, kjer prodaja in uživanje nista dovoljena. TA ideja pa se tepe z zvezno regulacijo o letih, ki prepoveduje transport določenih substanc z dronom.

Z ozirom na te inovacije in s širjenjem čez omejitve raziskav, se zdi, da prihodnost industrije kanabisa leži v razvoju vedno večjega razpona produktov in tehnoloških rešitev, usmerjenih v poenostavljanje življenja uporabnikov kanabisa. Vsekakor lahko rečemo, da bo prihodnost zelena.