Što nas čeka u industriji kanabisa  u budućnosti?

Automati, koji prodaju kanabis s identifikacijom otiska prsta, inteligentne isparivače, još profinjenije koncentrate i proizvode koji baziraju na analizi terpena samo su neki od inovacija koje revolucionaliziraju tržište kanabisa kratkoročno i srednjeročno. Pogledajte u kojem smeru napreduje industrija i novosti koje će biti raspoložive u sljedećim mesecima.

Sve više i više zemalja uvodi legalizaciju kanabisa i tako industrija kanabisa jača. Prodaja marihuane, kako za medicinske svrhe, tako i rekreacijske, prema očekivanjima postići će do 2020. godine čak 23 miliona dolara i to samo u SAD-u, stoga definitivno možemo reći da se događa nova zelena groznica. Tako se razvija sve više proizvoda i tehnoloških inovacija, zbog stanovišta da korisničko iskustvo treba još više usavršiti. Evo nekoliko nagoveštaja onog, što dolazi.

Jedno od područja, koje je doživjelo najveći napredak, je ekstrakcija terpena, koja je ključnog značaja za razvoj prilagođenih proizvoda za korisnike marihuane. Iako su kanabionoidi srž svakog razgovora o kanabisu, terpeni imaju upravo tako vodeću ulogu, kako kod sastava sorti, tako i kod njihovog ukusa: bez njih Blueberry ne bi imala svoje jedinstvene voćne arome i Cheese ne bi imao svoj karakterističan miris. Nema nikakvog iznenađenja u tome da korisnici kanabisa sorte biraju gledajuci na aromu, koju oslobađaju molekuli.

Na sreću korisnika kanabisa ekstrakcija terpena već se događa. Potkovani bazom istraživanja, koje je u proteklim godinama provodila industrija mirisa, kanabis stručnjaci razvili su tehnologiju i metodologiju, koje menjaju ekstrakciju terpena u učinkovit proces.

Fabrike kao što su Blue River, River Terpens, Evolan i The Werc Shop već rade na ekstrakciji terpena i razvijaju dva tipa. Jedan je sastojak, izolovan iz glavnih terpena na biljci, kako bi dominantna aroma određene sorte postala esencija, koju se može koristiti kao parfem za prostorije ili za stvaranje proizvoda poput mirisnih sveća i ulja.

Ove fabrike upravo tako rade na ekstraktima, koji će biti replika mirisa biljke sa svim nijansama i specifičnim funkcijama, s kombinacijom različitih terpena u pravoj koncentraciji. Glavni cilj je iskopirati esenciju tačno određenih sorti i preraditi ih u ekstrakte za čaj, prehrambene namirnice i ulja. Ovaj drugi tip ekstrakta još je uvijek u razvoju, ali će se s napretkom legalizacije dobivanje točnog mirisa određene vrste postati stvarnost i jedan od narednih hitova industrije kanabisa.

Koncentrati su u modi

Zajedno s ekstraktima će koncentrati dobijati na značaju na tržištu proizvoda od kanabisa, kako tvrde stručnjaci. Iako su mnogi korisnici kanabisa vole dobre stare jointove, koncentrati ipak sadrže mnogo više THC-a: najpotentnije sorte sadrže oko 25% THC-a, dok se nivo THC-a kod koncentrata kreće između 65 i 90%, zavisno o korišcenoj tehnici. Baš kao i kod ekstrakcije terpena, s talasom legalizacije i rastućim ulaganjima u ovu industriju postaju sve popularniji i sve prodavaniji. Reči, kao što su uzdrmati (razbiti) Budder (vrhar), smole (smole) Fresh Frozen (sveže smrznuto) i Rosin Hash uskoro će biti popularni artikli na popisu za trgvoinu među korisnicima kanabisa.

Iako koncentrati dobijaju na popularnosti i postaju nov must-have za svakog korisnika kanabisa, uglavnom početnici moraju biti izuzetno oprezni kod upotrebe bez obzira na metodu uživanja – vaporazacija, dabbing ili kao sastojak jela – i ne smeju zaboraviti na ekstremno visok nivo THC-a u koncentratima.

THC-smola

Tehnološki napredak na području vaporizatora

Tehnologija se brzo razvija na sve više područja i u sledećim će mesecima novi proizvodi i rešenja, koji kombinuju tehnologiju i marihuanu, prvi put stići na tržište. Fabrika Digital Health Company, na primer, razvija inteligentni vaporizator: Breeze Smart inhalator. Pomoću aplikacije ovaj uređaj prepoznaje različite koncentrate i sorte, koje su ubacene u uredjaj, i tako sve vreme obaveštava paciente o tipu i količini medicinske marihuane, koju su konzumirali, i omogućuje im da zabeleže simptome pre i nakon uživanja, kako bi korisnici mogli bolje oceniti, koji proizvodi na njih najbolje deluju.

Osim toga, podaci se skladiste anonimno na serveru kompanije Resolve i kompanija ih koristi za to da pronađe sorte s najboljim delovanjem kod određene tegobe odnosno bolesti, a informacije su zatim dostupne lekarima i proizvodjačima, kako bi ih mogli koristiti za prepisivanje lekova i prilagođavanje sorti.

A ova kompanija definitivno nije jedina u svojem uverenju da su podaci ključni za budućnost tržišta kanabisa. Kompanije kao što su PotBot takođe žele transformirati industriju informacija. Ova start-up kompanija razvila je aplikaciju, pomoću koje korisnici konoplje u medicinske svrhe mogu uneti svoje simptome i dobiti povratne informacije o tome, koja sorta kanabisa bi najbolje odgovarala njihovom stanju.

No, sastav ne predlaže primere samo sorte koje bi mogle pomoći kod nesanice, već i podstaći korisnika ka tome da unese podatke o svojoj toleranciji na visoke nivoe THC-a odnosno o tegobama, koje je iskusio u prošlosti s određenim semenom. Prva verzija aplikacije je dostupna od kraja 2016. godine, a talas legalizacije obeleži će pobedu ovih rešenja, koja će osvetliti put novim korisnicima i postati nužni dodatak na njihovim pametnim telefonima.

vape

Prodajni automati, dronovi i čak roboti

Automati za prodaju kanabisa još su jedna inovacija koja će stići na tržište u narednim mesecima. Ovi uređaji nisu ništa novo, gradovi poput Seattlea i Vancouvera već ih koriste za distribuciju proizvoda kanabisa, ali uvijek pod nadzorom zaposlenika, koji je odgovoran za proveru identiteta kupca.

Kompanija American Green je učinila korak dalje i razvila prototip uređaja koji će koristiti biometrijsku identifikaciju u postupku prodaje. American Green kaže će ti uredjaji olakšati situaciju za korisnike kojima treba marihuana, a ne žele ličnu interakciju s prodavačima, zbog svoje pozicije u društvu ili bilo kog drugog razloga, jer će tako doći do proizvoda otiskom prsta, detekcijom lica ili čak detekcijom irisa.

Roboti su sve prisutniji u svakodnevnom životu, došli su i do tržišta kanabisa u obliku stražara useva. Barem to je način na koji proizvođač kanabisa Canndescent štiti svoje ogroman posed polja marihuane u Desert Springs, u Kaliforniji. Ti roboti stražari, mala samostalna vozila, koje je razvila kompanija Sharp Intellos, patroliraju kroz polja noću i, iako ih za sada koriste samo za detekciju anomalija i o otkrićima izveštavaju zaposlene, stručnjaci razmišljaju o mogućnosti da uključe novu funkciju: suzavac, kako bi zaustavili lopove.

A Canndescent nije jedina kompanija koja istražuje mogućnosti koje nudi veštačka inteligencija. U poslednje vreme ponuđač marihuane Eaze pokazao je dostavom s dronom na So-Cal Cannabis Cup-u u San Bernardinu (Kalifornija), i iako je ta dostavna metoda još u eksperimentalnoj fazi, Eaze planira da će to implementirati odmah, čim to bude moguće, s obzirom na ubrzanu dostavu kroz čitavu državu. Te male spravice probudile su interes u nekim američkim start-up kompanijama, koje razmišljaju o mogućnosti prodaje kanabisa u regionima, gde prodaja i uživanje nisu dozvoljeni. Ova ideja je neskladu sa saveznim propisom o letovima, kojima je zabranjen prevoz određenih supstanci dronom.

S obzirom na ove inovacije i širenjem preko ograničenja istraživanja, čini se da budućnost industrije kanabisa leži u razvoju sve većeg raspona proizvoda i tehnoloških rešenja, usmerenih u jednostavaniji život korisnika kanabisa. Dakako, možemo reći da će budućnost biti zelena.

 

Izvor teksta: https://www.dinafem.org/en/