Kada odlučite da počnete sa gajenjem kanabisa, možda ćete gledati online kataloge semenja. Videćete kompanije koje nude sojeve označene kao samocvetajući, ali šta to znači i zašto bi uzgajivač izabrao samocvetajuće vrste kanabisa?

Šta je samocvetajući kanabis?

Koncept samocvetajućih vrsta je jednostavan: vremenom, oni će automatski cvetati, umesto da čekaju na vremenski specifičan svetlosni ciklus. Drugim rečima, biljke počinju da cvetaju same od sebe posle relativno kratkog vegetativnog perioda od 2-4 nedelje.

Ovaj jedinstveni proces nastaje kada uzgajivači ukrštaju genetiku vrste Cannabis ruderalis, podvrste biljke kanabisa, poznate po autocvetajućim osobinama i niskom rastu.
Ukrštanje autocvetajućem ruderalisa sa vrstama indike i sative rezultira biljkom koja nije zavisna od fotoperioda da bi procvetala, već pre raste i cveta u svom ritmu.

DOBRE I LOŠE STRANE UZGAJANJA AUTOCVETAJUĆEG SEMENA KANABISA

Brojni su razlozi koje treba uzeti u obzir kod gajenja samocvetajućih vrsta, bilo da se gaje napolju ili unutra:
-Kada se gaje napolju, autocvetajuće biljke će početi da dobijaju pupoljke bez obzira koliko sati sunca primaju; to znači da ne morate da brinete o sistemu za uskraćivanje ili dodavanje svetla, ukoliko pokušavate da dobijete višestruke prinose tokom sezone.
-Kada se gaje unutra, samocvetajuće vrste omogućavaju veoma brz rast od početka do kraja, jer one generalno završe proces razvoja posle tri meseca.
-Autocvetajuće biljke mogu da prime više od 12 sati sunca dnevno i stvore veće pupoljke za manje vremena, nego mnoge regularne biljke kanabisa.
-Samocvetajuće biljke su male i neupadljive; savršene su za uzgajanje u boksevima ili napolju, gde ne želite da vaši susedi vide šta radite.

Ima, naravno, razloga zašto autocvetajuće biljke nisu popularne kao regularne biljke kanabisa, indika i sativa. Autocvetajuće vrste su male i nemaju veliki prinos. Drugi razlozi uključuju visoke račune za struju i nemogućnost da se prostor za uzgajanje maksimalno iskoristi.

Od uvodjenja originalnih samocvetajućih vrsta u prošlim decenijama, postignuta su značajna poboljšanja njihove genetike. Prvo, potentnost (snaga) autocvetajućih vrsta se značajno povećala u odnosu na početnu. Takodje, sada ima na stotine tipova autocvetajućeg semena u prodaji, što omogućava biranje iz široke ponude. Zbog ovih poboljšanja, autocvetajuće semenje je vredno pokušaja, ako ste radoznali odgajivač koji želi da proba nešto novo.

KAKO UZGAJATI AUTOCVETAJUĆE VRSTE KANABISA

Samocvetajuće vrste zahtevaju izvesnu pripremu, jer će rasti brzo i početi da cvetaju, bez obzira da li ste vi na to spremni ili ne. Medjutim, pratite ove korake i vaš samocvetajući vrt će biti veoma uspešan.

1. Treniranje vaše biljke

Uopšteno govoreći, vi želite da trenirate svoju biljku dok je u vegetativnom rastu. Za autocvetajuće biljke, ovaj period može trajati i samo dve nedelje, tako da je vreme limitirano.
Za početak, razmotrite obradu vrha biljke (odsecanje, zasecanje) nakon što su se razvila tri čvora , da bi dobili što ujednačeniju krošnju. Drugi LST metod (metod sniženog stresa) uključuje skidanje viška listova sa strane na dole, da se dobije novi uspravan rast. Kada biljka jednom počne da cveta, ne treba joj dirati vrh. Odsecajte nepotrebne delove biljke (grančice) na uobičajeni način, ali ne duže od jedne nedelje tokom perioda cvetanja.

2. Klimatske potrebe

Kada gajite samocvetajuće biljke, vi dozvoljavate biljci da cveta onda kada ona treba da bude u vegetativnom rastu. Pošto ne morate da pratite svetlosni fotoperiod (ciklus), mnogi započinju gajenje autocvetajuće biljke rano u sezoni (na primer, u martu) ili kasno u sezoni (na primer, u septembru). U ovo vreme godine važno je zapamtiti da je biljci i dalje neophodna topolota za rast, a tu je i velika količina padavina, zbog koje pupoljci mogu da istrunu. Da bi se izborili sa ovim problemima, razmislite o uzgajanju u plasteniku, da se obezbedi zaštita od elemenata.

3. Ne preterujte sa ishranom

Autocvetajuće vrste nemaju potrebu za obilnom ishranom, zahvaljujući maloj veličini i malom broju dana koje provode u vegetativnom ciklusu. Dohranjujte veoma lagano, razumevajući da one nemaju potrebu za toliko vegetativnih nutrienata rasta, kao što je azot. Takodje, zapamtite da će biljci ove hranljive materije najbolje koristiti ako su već spremne da ih biljka brzo iskoristi.

4. Postupno berite

Samocvetajuće biljke često nemaju dovoljno vremena da razviju krošnju, što znači da ćete čuvati pupoljke koji su niže na biljci. Zbog toga je odlična ideja da se biljke oberu po redu. Prvo oberite one veće, a onda dajte vremena nižim pupoljcima da dobiju gustinu, pre nego što budu sledeći obrani.

5. Pripremite svoj sledeći zasad

Da bi se dobio maksimum od samocvetajućeg semenja, dobra je ideja pripremiti sledeći zasad već tokom perioda branja. To znači, zasadite semenke pre nego što oberete svoje trenutne biljke, tako da imate kontinuiranu proizvodnju. Pošto su biljke samocvetajuće, na istom mestu možete imati biljke koje tek započinju svoj razvoj , kao i one koje ga završavaju, bez brige u vezi osvetljenja biljaka.

KAKO PRONAĆI SAMOCVETAJUĆE SEME KANABISA

Autocvetajuće seme kanabisa je najlakše pronaći preko banaka semenja i online banaka semenja (obratite pažnju, morate biti sigurni da ste pročitali i da razumete zakonske posledice kupovine semena online). Semenje se takodje može kupiti i kod lokalnih dispensera, mada, u zavisnosti od toga gde ste, semenje može biti teško naći u prodaji.