Sezona uzgoja na otvorenom je stigla i sada je vreme da proklijaju semena kanabisa koja će uskoro doneti plodove, pružajući vam ostavu punu pupoljaka da preživite zimu. Nažalost, prostor je često problem i stvaranje sopstvene bašte kanabisa možda nije moguće. Ako je to vaš slučaj, ne brinite, u ovom tekstu vam donosimo sve što je potrebno da znate da postanete stručni gerilski uzgajač. Nastavite da čitate!

Šta je gerilski uzgoj kanabisa?

Gerilsko uzgajanje podrazumeva uzgajanje kanabisa izdvojenog u prirodi, bilo u divljem ili polu-urbanom području, gde se neće lako otkriti. Sa planinskim vazduhom koji je čistiji i bez urbanih zagađujućih materija, ovaj metod je savršen za uzgajače koji vole prirodu i koji nemaju sopstvenu baštu i žele da krajnji proizvod bude što prirodniji – naravno, ovo će značiti i izbegavanje đubriva i hemijskih pesticida.

Kao i sve drugo, gerila ima svoje prednosti i mane. Iako je jeftinije(neće vam trebati toliko opreme), oduzima vam više vremena, jer ćete morati svaki čas da idete ka uzgajivačkom području(koje će, ako je dobro sakriveno, biti i malo udaljenije) noseći zemlju, vodu za navodnjavanje i slično.

Koji su koraci ka uspešnom gerilskom uzgoju?

1. Upoznajte klimu vašeg područja

 • Mediteranska klima: zato što je suva klima, ne možete se osloniti na kišnicu za navodnjavanje, tako da se uverite da imate izvor, bunar ili potok u blizini što bi vam omogućilo lak pristup vodi.
 • Atlanska klima: sa kišama raspršenim tokom cele godine, nećete morati previše da razmišljate o vodi.

2. Izaberite pravu genetiku

Izbor loze koja je kompatibilna sa klimom vašeg regiona je od velike važnosti. Ako ugajate Belu Udovicu koja je osetljiva na botritis, pored kupina, kada padne lišće sloj humusa će se izgraditi privlačeći gljive. Critical + je umesto toga odličan izbor za vlažne klime: brz je, visoko prinosan i prilično otporan na botritis, i zato što ima kratki cvetni period žetva može biti pre nego što loše vreme i jesenje kiše dođu.

3. Nađite savršeno mesto

Lokacija je ključna za gerilsko uzgajanje, zato ne štedite trud da pronađete dobro mesto. Ovo biste trebali da potražite:

 • Diskreciju i bezbednost: postoje nekoliko stvari koje biste trebali da znate pre nego što postanete gerilovac. Prvo, pred vama je mnogo truda, i drugo, postoje šanse da će vam neko ukrasti biljke. Zato pokušajte da pronađete diskretno i dobro sakriveno područje gde biljke neće biti lako primećene i gde niko neće doći u iskušenje da ih uzme. Ovo znači izbegavanje poznatih staza, stambenih područja i sličnog, tako da možete da radite daleko od radoznalih očiju i prolaznika sa brzim prstima. Još jedno zlatno pravilo ukoliko ne želite da budete uhvaćeni je da ne kažete živoj duši.
 • Svetlo: biljkama kanabisa treba mnogo sati direktnog svetla da uspevaju i procvetaju, zato izbegnite mračna mesta okrenuta ka severu do kojih sunce ne može da se probije.
 • Voda: iako će kiša obaviti najveći deo posla za vas, nekad to neće biti dovoljno i moraćete sami da ponesete vašu vodu za navodnjavanje. Ovo je razlog zbog koga treba da razmotrite uzgoj pored izvora vode(reka, močvara, itd.).
 • Lak pristup: izabrano mesto bi trebalo da bude dovoljno skriveno da zadrži neželjene posetioce ali ne nepristupačno tako da morate da prolazite kroz pakao kad god želite da obiđete svoje biljke.

4. Stvorite pravo okruženje kako bi biljke uspele

 • Očistite vaše mesto uzgoja: uklonite opalo lišće i organske ostatke.
 • Obradite zemljište: substrat mora da bude porozan i bogat hranljivim sastojcima. Najverovatnije, ovo neće biti slučaj na gerilskoj lokaciji, tako da ćete možda morati da nosite sopstveno zemljište i da napravite miks.

5. Klijanje unapred

Ako je teško prići vašem mestu za uzgoj, možete da uzmete u obzir pokretanje semena kod kuće i njihovo premeštanje u male saksije. Biljke kanabisa su ranjivije u njihovoj ranoj životnoj fazi, zato ako imate priliku i prostor da dozvolite semenu da malo poraste pre nego što ga premestite napolje, šanse vašeg opstanka će znatno porasti. Ako ovo nije slučaj i planirate da započnete vaše seme na golom zemljištu(što vam nikako ne preporučujemo), moraćete da posećujete vaše mesto za uzgoj svaki dan prve dve nedelje.

Još neke stvari koje trebate da uzmete u obzir…

 • Zaštitite vaše biljke tokom rane životne faze: prekrijte ih mrežom koja dozvoljava prodor svetla dok ima ulogu barijere za predatore(glodari, ptice, divlje svinje, itd.).
 • Prekrijte vaše biljke: vaše mesto za uzgoj mora biti dobro sakriveno, a ukoliko ga posadite pored kupine koja može da poraste dva do tri metra visine i čije trnje odbija izletnike, to može biti jako dobra ideja.
 • Držite štetočine pod kontrolom: preduzmite preventivne mere da izbegnete štetočine kao što su paukovi, grinje i gusenice.
 • Ne ostavljajte tragove: pokušajte da idete različitim putem svaki put kada posećujete biljke, inače ćete napraviti stazu koja može da privuče pažnju izletnika, koji će možda osetiti potrebu da je istraže.
 • Redovno posećujte usev: postoji više faktora koji mogu raditi protiv vas kada uzgajate napolju. Praktično, sve će se svesti na borbu protiv elemenata i suočavanje sa štetočinama i štetne uslove okoline kako se pojavljuju. Zbog ovoga treba obilaziti biljke redovno i odgovoriti na sve njihove potrebe.
 • Budite neprimetni tokom žetve: ovo je najdelikatniji trenutak, zato što ćete morati da premestite ukusne pupoljke koji će vas zadržati obezbeđenim tokom zime. Budite posebno oprezni: žanjite rano ujutru(kad kažemo rano mislimo u zoru) i preduzmite korake tako da niko ne može da pomisli šta nosite. Najvažnija stvar ovde je prikrivanje mirisa, za šta možete da iskoristite hermetičku posudu koja zadržava mirise unutra.