Desetletja poskusov in neuspehov vedno spremljajo pridelovalsko skupnost, zato so nauki, ki smo se jih naučili, neprecenljivi, tehnike pridelovanja pa so se sčasoma izboljšale do te mere, da lahko sedaj nahranimo, pozdravimo in zasedamo velike skupnosti. Upoštevati moramo, da svetovna populacija raste z alarmantno hitrostjo, kar povzroča velik pritisk na vlade in naravne vire, zato je nujno, da se naučimo načina življenja, ki povzroča najmanjši možen karbonski odtis, tako posamezniki kot tudi celota.

Ker vsi živimo v različnih okoljih okrog sveta in verjamemo, da imamo pravico do temeljnih osnov za bivanje v skupnostih, so se naši sistemi razvijali v skladu z zahtevami prebivalstva na specifičnem območju. To je bil včasih naš padec in drugič naša rešitev. Še vedno pa ostaja dejstvo, da medtem ko svetovno prebivalstvo zahteva določene dobrine, zdravila in produkte, trdo delamo na neki rešitvi in na tem, kako to rešitev prilagoditi za različna podnebja. Ne glede na to, koliko dela vložimo v to, da bi premostili razlike v podnebju pa smo žal prepogosto še vedno uspešni samo, če določene pridelke gojimo v kontoliranem okolju, ker so zunanje razmere na določenih območjih preprosto preveč ekstremne, da bi lahko izvajali tolikšne prilagoditve. Če izkoristimo pozitivne značilnosti naše geografije in prilagodimo naša pridelovalna orodja, smo običajno sposobni gojiti pridelek na velikem delu sveta in na vseh celinah.

Obstajajo prava okolja in načini gojenja za določene sorte rastlin in obstajajo nepravilna. V tem članku bomo preučili, kako optimizirati pogoje gojenja za feminizirane, avtomatske, navadne vrste kanabisa in vrste, obogatene s CBD-jem. Poudariti je treba, da se vse te vrste semen pojavljajo tudi v naravi, vendar samo v povezavi z določenimi dejavniki okolja in ko je rastlina pod stresom. Navadno seme pa je seme, ki nastane, kadar so vsi faktorji gojenja brez okoljskih obremenitev.

Mnogi po svetu so dandanes navdušeni nad razlikostjo možnosti uporabe kanabinoidov, pridobljenih iz rastlin konoplje. Večina ljudi nima dostopa do rednega in konsistentnega vira, zato jih vedno več začenja gojiti svoj pridelek. Seveda so vsi dejavniki, ki vplivajo na gojenje, pomembni, vendar pa je nasploh bolje, če se držite medija oz. hrane, ki vam ustreza in ne nasedate novim trendom. Osnova gojenja je, da ohranjamo stvari preproste. Ključno za začetek gojenja pa je, da izberemo sorto, katere genetika ustreza območju, na katerem nameravamo gojiti.

Navadna semena (regularna)

Večina ljudi, ki ima izkušnje z gojenjem, je vsaj kdaj že uporabljala navadno seme, saj je bilo za gojitelje konoplje to edino na voljo vse do leta 2000. Navadno (regular) seme pomeni, da iz njih vzgojimo tako ženske kot moške rastline. Tretji spol, ki lahko nastane iz navadnih semen iz celinskih vrst, se imenuje hermafroditska rastlina in ima značilnosti tako moške kot ženske rastline. Naravno selektivno gojenje je sčasoma izkoreninilo večino hermafroditov iz sort konoplje za rekreativno rabo.

Navadno seme je še vedno najbolj zanesljivo za vzgojo in nam nudi možnost, da izberemo nekaj izjemnih moških in ženskih primerkov sorte. To je seme, iz katerega z lahkoto pridobite nova semena in če je to seme v F1 obliki (sorte s pospešenim cvetenjem), je lahko rastlina iz tega semena hitro rastoča, težka in aromatična ravno toliko kot rastlina, klonirana iz materne rastline. Za hobi ali profesionalnega gojitelja lahko dobro izbrano navadno seme zagotavlja popolne materne rastline za klone kot tudi očetovske rastline za kloniranje. Tako je regularno seme dobra vsestranska alternativa za ljudi, ki želijo vzgajati sorte, izbirati materinske rastline za proizvodnjo cvetov, ali obdržati rastline v knjižnični zbirki v materinski sobi (18 svetlobe/ 6 teme) za križanje, proizvodnjo F1 semen ali gojenje linije semen iz sorodnih rastlin.

Regularno seme je v zadnjih 15 letih izgubilo na popularnosti, saj vzgoja zavzame precej prostora, potrebna pa je tudi selekcija in seveda poznavalsko oko za opažanje moških rastlin, če želimo samo gojiti cvetove in ne proizvajati semen. Vendar je to način po katerem narava proizvaja nova semena in se razvijajo značilnosti rastlin, ki jim omogočajo prilagajanje na njihovo okolje. Za večino ljudi, ki želijo najti posebno materinsko ali očetovsko rastlino in jo ohranjati živo, je regularno seme še vedno najboljša izbira.

Ker pa delo z regularnim semenom predstavlja veliko vloženega dela na začetku gojenja in selekcije rastlin, pa to seme ni tako primerno za tiste, ki želijo pridobiti samo cvetove za končni produkt.

Razmerje med možnostmi, da bo iz regularnega semena zrasla moška ali ženska rastlina, so okoli 50:50. Priporočljivo je, da vzgojimo nekaj rezervnih semen, da lahko potem nadomestimo moške rastline, ki jih bo potrebno zavreči v zgodnji fazi cvetenja.

Spremenljivk, ki določajo, ali je za gojitelja bolje, da uporabi regularna semena kot feminizirana ali avtomatska, je veliko. Pogoji in tip gojenja, čas in prostor, ki ga imamo na voljo, osebne preference in nivo poznavanja obrti so stvari, ki bodo vplivale na to, kako uspešni bomo. Regularno seme je najbolj naravno, brez kemične ali druge manipulacije razen selektivnega razmnoževanja.

Feminizirana semena marihuane

V kontrastu z regularnimi semeni, so feminizirana semena proizvedena s kemično manipulacijo, ki se izvede na ženski rastlini in jo tako prisili, da spremeni spol in začne proizvajati cvetni prah.

Ženske rastline vsebujejo XX kromosom, tako tudi kemično proizveden cvetni prah vsebuje XX kromosom, kar uspešno eliminira moške kromosome in tako zagotavlja, da bodo vse rastline ženske. Če iščete hitro in preprosto vzgojo cvetov, so teoretično feminizirana semena najboljša rešitev. Vendar pa vedno obstaja možnost, da je bila rastlina, ki je bila prisiljena v proizvodnjo cvetnega prahu, nagnjena k hermafroditstvu, kar lahko predstavlja težavo za gojitelje, ki želijo samo cvetove in se zanašajo na to, da cvetni prah ne bo prisoten in bi tako pridobili cvetove brez semen.

Mnogi ljudje se ne želijo ukvarjati z gojenjem, saj to od njih zahteva, da identificirajo rastline različnih spolov in odstranijo moške rastline zgodaj v fazi cvetenja. Feminizirana semena efektivno odstranjujejo potrebo po tem procesu, saj bodo rastline vedno ženske. Ni vsaka sorta primerna za to, tiste, ki so, pa lahko postanejo zelo dobre cvetoče rastline. Linije feminiziranih semen niso priporočljive za razmnoževalne rastline, ker še vedno nosijo potencijal rastlin, ki so lahko mešanih spolov ali hermafroditi. Ta nagnjenost je bila v zadnjih 15 letih močno zmanjšana, še vedno pa ni 100% izkoreninjena.

Feminizirana semena so prav tako najbolj praktična v logističnem smislu. Pri regularnih semenih se goji tudi do dvakrat toliko rastlin, kot jih bomo na koncu potrebovali, zaradi nepotrebnih moških rastlin. Če pa uporabite feminizirana semena, pa lahko vzgojite samo toliko rastlin, kot jih potrebujete.

Interseksualnost oziroma hermafroditstvo je naraven del genoma oz. sestave rastline marihuane. Glede na genetiko vsake rastline, imajo lahko večjo ali manjšo prenatalno dispozicijo, da postanejo hermafroditi kot rezultat določenih pogojev. Ta semena prav tako niso genetsko modificirana, kar pomeni, da geni niso bili rastlinam niti dodani niti odstranjeni. Starševske rastline bi lahko razumeli kot “fizično modificirane” s kemikalijami, sama semena pa so proizvedena naravno s polinacijo (oploditvijo cveta s cvetnim prahom).

Prednosti uporabe feminiziranih semen se pojavijo predvsem takrat, ko je naš cilj, da proizvedemo samo ženske oziroma cvetoče dele rastlin. Žensko seme pomaga pri tem, da lahko gojimo najmanjše možno število rastlin in zagotovimo, da bo proizveden cvet brez možnosti, da nastane seme, kar se razlikuje od pridelovanja konoplje, ki je namenjena za ekstrakcijo ali dispanzerje. Feminizirano seme je namenjeno gojiteljem, ki želijo maksimizirati proizvodnjo cvetov s semeni, raje kot da bi klonirali žensko materinsko rastlino. Prav tako se s tem izloči potreba po sobi za klonranje in sobi za materinske rastline ter dodatnem delu. Vendar pa, če seštejete, da klon potrebuje 2 tedna, da se ukorenini in dva tedna, da zraste, preden cveti, je ta čas primerljiv s časom, ki ga rastlin potrebuje, da zraste iz semena do cvetenja.

 

Avtomatska semena (semena z avtomatskim cvetenjem)

Avtomatska semena različnih variacij konoplje avtomatično prehajajo iz vegetativne rasti v fazo cvetenja po poteku določenega časovnega obdobja, nasprotno od tega, da bi za to potrebovala določeno razmerje ur na svetlobi in v temi, ki so potrebna za sorte, ki so odvisne od svetlobne periode. Primerna so za zelo kratke sezone in izhajajo iz razmnoževalne populacije, kar jih dela drugačne tako od regularnih kot tudi  od feminiziranih semen. Rastline iz the semen bodo vstopile v fazo cvetenja, tudi če rastejo v pogojih s 24h/dan svetlobo.

Za avtomatske rastline je navadno potrebnih 10 tednov od začetka do konca. Obstajajo tudi feminizirane avtomatske sorte, ki ponujajo tako hitro pridelavvo kot tudi izložijo potrebo po identifikaciji ženskih in moških rastlin. Ta semena lahko proizvedejo dve žetvi v enem standardnem poletnem obdobju. Avtomatske sorte lahko prenesejo zunanjo svetlobo in nadaljujejo s cvetenjem; tako niso tako občutljive na obremenitve kolja kot rehularno ali feminizirano seme. Medtem ko nekatere avtomatske sorte producirajo velike rastline z veliko cvetovi, pa mnoge razočarajo gojitelje, saj se lahko zgodi, da je pridelek majhen in so rastline šibke.

Avtomatske sorte so primerne za tiste, ki nimajo prostora z notranjo osvetlitvijo ali ki nimajo prostora za veliko rastlin. Avtomatiki so dobra začetniška semena za tiste gojitelje, ki ne razumejo popolnoma življenjskega cikla rastline marihuane in ki jih zanima le to, da imajo nekaj pridelka, ne glede na to, kake napake so storili ob gojenju.

Če upoštevamo to, da avtomatske materinske rastline ne moremo za vedno ohranjati v vegetativnem stanju kot lahko materinske rastline iz drugih semen, moramo vedeti, da je to seme pridobljeno iz populacijskega razmnoževanja in odprto za velike variacije v fenotipih. Tako moramo obdržati seme iz različnih generacij, da lahko reproduciramo podobne genotipske individualne rastline. Ko enkrat seme porabimo, ni mogoče, da bi še enkrat vzgojili isti tip rastline. Razlikoval se bo tako v genotipu kot v fenotipu in bo le od daleč spominjal na sorto, ki ste jo nekoč poznali.

Avtomatske rastline so navadno manjše, tako lahko posadite po dve semeni na kvadratni čevelj (33×33 cm). Trik, da iz avtomatskih semen vzgojimo rastline, ki so višje in tako dobimo večji pridelek je, da jih hranimo na 24h svetlobi od trenutka, ko seme vzklije. Če želite uživati v zunaj pridelani marihuani znotraj obdobja 10 tednov, bo uporaba avtomatskih semen zagotovo pomagala. Pridelek in kvaliteta nista primerljiva niti tako zanesljiva kot pri feminiziranih semenih. Trend avtomatskih semen se je pojavil, ker jih je mogoče vzgajati v poceni ureditvi, pri tem pa pridelati dostojen cvet, primeren tako za medicinsko kot rekreativno uporabo. Na splošno veljajo avtomatiki kot začetniško seme za tiste, ki niso investirali v notranjo sobo za gojenje oziroma nimajo izkušenj z gojenjem, kar pa ne pomeni, da jih izkušeni gojitelji ne bi smeli poskusiti!

Semena, obogatena s CBD-jem za medicinsko rabo

Semena, obogatena s CBD-jem za medicinsko rabo, so na voljo v vseh oblikah kot regularna, feminizirana in avtomatska semena. Rastline semen obogatenih c CBDjem uspevajo prav tako kot katerakoli druga rastlina za rekreativno uporabo, razlika je le v tem, da je prevladujoč kanabidiol (CBD) namesto Tetrahidrokanabinola (THC). V nasprotju z industrijsko konopljo, ki je definirana z vsebostjo manj kot 0,2% THC-ja in 1-3% CBD-ja ter nizko vsebnostjo terpena in drugih sestavin, pa sorte, ki so obogatene z medicinskim CBD-jem, navadno vsebujejo več kot 4% tako THC-ja kot tudi CBD-ja. Do sorte, obogatene s CBD-jem, pridemo z razmnoževanjem rastlin, ki smo jih kemično analizirali in spustili skozi laboratorijske teste. Potrebno je testirati velike populacije rastlin določene sorte.

Sorte, obogatene s CBD-jem, postajajo bolj popularne zaradi možnosti medicinske uporabe in želje po tem, da jih javnost sprejme kot del alternativne medicine.

V sortah, obogatenih s CBD-jem, je mogoče najti zelo različna razmerja med THC-jem in CBD-jem, od 30 THC-ja proti 1 CBD-ja do 1 THC-ja proti 30 CBD-ja. Ko najdemo neko rastlino, ki deluje na nek določen zdravstven problem, je zelo pomembno, da jo damo skozi laboratorijske teste, da izvemo točna razmerja in vsebnost kanabinoidov in drugih sestavin, tako da je lahko oseba, ki to rastlino uporablja, obveščena o tem, kaj daje v svoje telo in kaj ji pomaga. Konec koncev je to rastlina, ki ima dolgo zgodovino na Zemlji vse od semena do zdravila.

Izbira najbolj primernega semena za gojenje je odvisna od mnogih stvari, nenazadnje tudi to, kakšen tip marihuane imate raje za gojenje in kajenje. Poučite se o različnih tipih in sortah in ne pozabite na to, da so nekatere sorte namenjena za gojenje v notranjih prostorih, in nekatere za gojenje zunaj.

Nekatere sorte marihuane so bolj zahtevne za gojenje kot druge. V povezavi s tem, so bile nekatere prirejene za to, da jih je lažje gojiti, odporne so na škodljivce in lahko preživijo mnogo več obremenitev. Če ste začetnik pri gojenju marihuane, je najbolje, da izberete sorto, ki ni zahtevna za gojenje in na spletu preberete izkušnje drugih gojiteljev s semenom od istega prozvajalca z istim imenom, kar vam pomaga, da pridobite podatke o semenu, ki jih morate vedeti, preden v gojenje vložite tri mesece dela.

Danes mnoga podjetja raje kupujejo semena v večjih količinah in jih preimenujejo, kot da bi same vzgajale svoja semena, zato morate preveriti, v kaj se spuščate. Preverite, kakšen ugled ima podjetje, od katerega kupujete in če mu je mogoče zaupati. Predvsem pa ne pozabite, da se dokazi skrivajo v semenu!