Glede na to, da bo 39,6% Američanom diagnosticiran rak na neki točki njihovega življenja, rak prizadene skoraj vsakogar. Verjetno se je nekdo, ki vam je blizu, boril z rakom.

Onkologi, bolj kot zdravniki v kateri koli drugi disciplini znotraj medicine, podpirajo možnost priporočila konoplje kot dela programa zdravljenja za bolnike z rakom. Kljub temu, da so bili pozitivni učinki uporabe konoplje za lajšanje simptomov raka dobro dokumentirani, ameriška vlada še naprej klasificira konopljo kot drogo s Seznama I – velik potencial za zlorabo in neznana medicinska uporaba. Zato stališče zvezne vlade o konoplji duši prepotrebne raziskave o konoplji kot “zdravila” za raka.

Poleg tega je položaj zvezne vlade je objavilo veliko napačnih informacij o konoplji kot potencialnem zdravilu za raka. Z ene strani zvezna vlada uradno trdi, konoplja nima zdravilno vrednost. Z druge strani, veliko psevdoznanosti “zdravilci raka” neetično pretiravajo s sklicevanjem na konopljo kot temeljnem zdravilu za raka, ki zagotavlja nepotrjeno pomoč tisočam bolnikov za rakom.

Torej, kaj je resnica?

Kaj je “zdravilo za raka?”

Na vprašanje konoplje kot zdravila dr. Abrams,  zagovornik konoplje in eden od vodilnih onkologov in raziskovalcev raka na svetu opozarja na uporabo izraza “zdravilo”:

“Zdravilo je velika beseda v onkologiji. To ponavadi pomeni, da je bolnik preživel 5 let, brez dokazov o njegovem raku. Danes smo sposobni zdraviti več vrst raka, kot smo to bili, ko sem začel svojo kariero kot onkolog. To je bilo skozi napredek v diagnostiki in zdravljenju s konvencionalnimi terapijami. ”

Kot specialist za raka in integrativne medicine pri UCSF Osher Centru za integrativno medicino na gori Zion v San Franciscu in onkolog že več kot tri desetletja, dr Abrams ugotavlja:

“[Po] 33 letih svoje onkološke prakse v San Franciscu mislim, da je velik delež bolnikov, ki sem jih zdravil, uporabljalo konopljo. Če bi konoplja dokončno zdravila raka, bi pričakoval, da bom imel veliko več preživelih. Kot rečeno, kar vemo je, da konoplja je res neverjetno zdravilo za mnoge z rakom in terapijo povezanimi stranskimi učinki – slabost, bruhanje, izguba apetita, bolečine, depresija, anksioznost, nespečnost ”

Mnenje dr. Abramsa ‘odraža konsenz znotraj verodostojne onkološke in znanstvene skupnosti: ni dvoma, da je konoplja je učinkovita pri zdravljenju z rakom povezanih simptomov in neželenih učinkov povezanih s terapijo, toda presoja se o tem, ali konoplja dejansko “zdravi” raka.

Če je na spletu, mora biti res, kajne?

Ker rak vpliva na toliko ljudi, je naravno, da želijo potrditev, da konoplja lahko, brez dvoma, pozdravi raka. Splet je bogata z zgodbami ljudi, ki trdijo, da je konoplja, zlasti “konopljino olje,” pozdravila ali zavirala raka. Ko smo vprašali dr. Abramsa, zakaj misli, da obstaja toliko anekdot o konoplji, ki zdravi raka pri ljudeh, je opozoril:

“Opažam, da je veliko ljudi, ki so zelo glasni o tem, kako je konopljino olje pozdravilo njihovega raka, kot se zdi, pozablja, da so prejeli tudi konvencionalne terapije. Če ljudje res uporabili le konopljino olje in lahko resnično dokumentirajo, da so pozdravili svojega raka (kakšno drugo vrsto, kot kožnega raka), naj predložijo podatke  Uradu Nacionalnega instituta za rak na Komplementarne in alternativne terapije raka najboljše spletno stran, da se lahko dokumentira te dokaze. ”

Poleg tega ugotavlja, da mnogi od številnih člankov, ki so na voljo, deklarativno trdi, da konoplje zdravi raka in napačno zastopajo raziskave, pretiravajo s trditvami in izpuščajo ključna dejstva.

Obljuba, vendar moramo storiti več

Ko smo iskali terapije proti raku, je potencial konoplje proti raku bil raziskan v številnih znanstvenih raziskavah o kanabinoidnih receptorjih in endokanabinoidih, ki izhajajo iz obetavnih izsledkov. Pomembna raziskava je pokazala, da kanabinoidi lahko zavirajo ali ustavijo rast raka – vključno z rakom dojke, na možganih, jetrih, feokromocitomom, melanomom, levkemijo in drugimi vrstami raka – širitev ali rast. Poleg tega dokazano je, da kanabinoidi spodbujajo apoptozoprogramirano smrt tumorskih celic, medtem ko ustavljajo angiogenezo, tvorbo krvnih žil tumorja. Ena od raziskav, ki so jo izvedli na Univerzi Complutense v Madridu, je pokazala, da so pri eni tretjini podgan zdravljeni z injekcijami sintetičnega THC-ja, izločeni maligni možganski tumorji, medtem ko se je pri drugi tretjini podaljšalo življenje.

Raziskava je obetavna, a je doslej omejena na predklinične raziskave, ki so študije o zdravilih ali terapijah na živalih, preden se izvajajo na ljudeh. Medtem ko predklinične raziskave vzbujajo upanje, preden lahko kdorkoli lahko z gotovostjo trdi, da konoplja lahko zagotavi “zdravilo”, je treba opraviti klinične raziskave.

Nadalje, ker rak opisuje skupino bolezni, ki vključujejo nenormalno rast celic, je malo verjetno, da bo konoplja eno samo “zdravilo za vse”. Prav tako, naravno pridobljene ali sintetične kanabinoide je treba kombinirati s tradicionalnimi terapijami kemoterapije ali dopolnilnimi alternativnimi zdravili.

Da bi konoplja našli svojo pot v rutinsko klinično zdravljenje raka, je treba opraviti stroge farmakološke in klinične raziskave. In da se ta proces pospeši, bi morala zvezna vlada odpraviti zvezno prepoved medicinske konoplje.

Paradoksalno je, da se je zvezno financiran Nacionalni institut za raka ogrelo za konopljo kot terapijo in je celo po tihem priznalo konoplja dokazano uničuje rakave celice v predkliničnih raziskavah. Kljub temu, zvezna vlada še ni pripravljena, da bi naredila vse pomembne korake, da uskladi svoj položaj z znanstveno skupnostjo in velikim številom Američanov.

Z vse več in več držav, ki legalizira medicinsko uporabo in večino Američanov, ki podpira medicinsko konopljo, lahko upamo, da bo zvezna vlada končno spremenila svoje kruto stališče prepovedi in če je res, da lahko konoplja ozdravi raka, tistim, ki trpijo se ne več treba obračati na na vprašljive vire, da se naučijo, kako jim konoplja lahko pomaga.