sejem cultiva Tri dni hotelske hrane, “pohanja” in kupov reklamnih letakov je zopet zaznamoval sejem Cultiva – v zastekljeni piramidi zbrani znanci, partnerji, prijatelji in rivali, ki tvorijo industrijo konoplje. Zaradi vstopa Hrvaške v Evropsko unijo, naj bi bil letošnji “expo” zanimiv predvsem zaradi novo odprtega tržišča, celoten sejem pa naj bi imel pridih ‘juga’.

Slovenski in hrvaški razstavljalci so bili nameščeni v tako imenovani ‘Balkan’ coni, ki pa je bila za obiskovalce sejma nažalost komajda razpoznavna, saj je z izjemo enega oz. dveh štantov bila celotna cona precej pusta in skoraj brez vsakršnega pridiha ‘etno’ elementa. Na sejmu so prevladovali predvsem večji proizvajalci semen in “grow” opreme, ki so zakupili večje prostore v sredini, kjer je bila tudi največja koncentracija obiskovalcev. Zlasti zanimivo je bilo srečevati med drugimi tudi Koroške Slovence, ki so na sejmu imeli različne funkcije.

Tako smo lahko videli ‘nemško-slovensko-madžarsko’ navezo Aptus – proizvajalec gnojil, ter Sweet seeds, kjer je za pultom semena prodajala Slovenka. Na sami Cultivi ni bilo zaznati pretiranih novosti. Videti je bilo veliko modularnih LED luči s pasivnim hlajenjem, ki so bile rahlo razočaranje, saj so poleg visoke cene še vedno brez razvitih “frame” sistemov. Na trenutke se je zdelo, kot da so razstavljalci na sejem prišli nezainteresirani. Lahko bi rekli, da so bili pasivni tako kot njihovi sistemi hlajenja. Kljub temu pa se vsaj za ‘home growerja’ standard definitivno počasi pomika v smeri uporabe prav takšnega tipa razsvetljave, ki bo v prihodnosti vsekakor moral biti cenovno bolj dostopen.

Na “head” področju je bilo zaznati veliko proizvajalcev, ki so ponujali razne uparjevalnike, med drugimi tudi nekatere sila podobne pršilom za astmatike, klasične z zbiralnikom pare ter takšne s katerimi je še zmeraj potrebno uporabljati vžigalnik.

Ekipa Snail se je za letošnji sejem sicer zelo dobro pripravila, saj smo predstavili nove papirčke z magnetnim zapiralnim sistemom, oblikovno pa so bili precej dišali po jugonostalgiji.

Vsi, ki ste sejem zamudili ter si želite vleči papirčke in filtre iz dinarjev ali Tita, jih lahko še vedno dobite v Snail shopu v Ledina centru.

Prispeval: Adam Prapertnik