Novi dokumentarec sledi nenavadnemu popotovanju Fundacije Daya, ki je prepoznana kot mednarodno vodilna, od kar je v letu 2014 postala prva legalna plantaža medicinske konoplje v Južni Ameriki.

Zelena medicina: revolucija medicinske konoplje v Čilu je bila premierno predstavljena meseca novembra na Expo Weed v Santiagu, prav tako tudi širši javnosti na medmrežju 15. decembra na kanalu YouTube preko Paradise Seeds TV.

Septembra 2014 je čilska humanitarna organizacija Fundacija Daya prejela vladno avtorizacijo za vzgojo 400 konopljinih sadik v okolici glavnega mesta Santiaga izključno za njihovo uporabo v medicinske namene.

Javnost v Čilu se je intenzivno odzvala na dogajanje, sprožene so bile številne polemike in širše debate, ki so spremljale vladno odločitev še mesece po tem. Režiser Diego Estay in njegova ekipa filmarjev so celih šest mesecev pobliže spremljali dogajanje in napredek delovanja Fundacije Daya.

Rezultat je novi film v produkciji Geek Medie in koprodukciji Amsterdam’s Paradise Seeds, ki so projektu tudi prispevali semena konoplje. Oktobra je Fundacija Daya dobila zeleno luč za 6000 sadik konoplje, kar je bilo tudi posneto in objavljeno na Paradise seeds.

Zelena medicina se osredotoča na prvo vzgojo fundacije, ki je potekala od septembra 2014 do aprila 2015 ter na njeno znanstveno raziskovanje medicinske konoplje. Posnetki vključujejo intervjuje z znanstveniki, politiki ter ozdravljenimi bolniki, vključno z deklico Emilio, ki je premagala raka na možganih.

Početje Fundacije Daya je revolucionarno. V nasprotju s farmacevtskimi podjetji, ki skušajo medicinsko konopljo monetizirati, se fundacija ukvarja z dobrodelnostjo in sodeluje s tamkajšnjimi lokalnimi skupnostmi. Kanabisovo olje namreč izdeluje in razdeljuje lokalnim pacientom.

»Mislim, da film reflektira spremembe, ki se dogajajo v Čilu in na splošno prebuja ostale ljudi,« pravi Diego. »Ljudje postajajo bolj ozaveščeni. V Čilu privrženci Fundacije Daya in številni perspektivni politiki, spodbujajo spremembe odnosa in politike do medicinske konoplje.

Medicinska konoplja zaokrožuje politično, socialno in ekonomsko plast družbe.«

Luc Krol iz Paradise Seeds, ki je produciral film, je rekel: »Že od začetka vemo, da je projekt Fundacije Daya nekaj posebnega. Bili smo izjemno veseli, da smo imeli priložnost biti vpleteni v pripovedovanje Daya in čilske zgodbe skozi Diegov film.«

 

Za več informacij:

Diego Estay (režiser) – destayl.vision@gmail.com
Luc Krol (producent) – info@paradise-seeds.com
Nicolas Dormal (Fundacija Daya) – nicolas.dormal@fundaciondaya.cl