Po več kot enem letu smo se odločili dobiti ponovno spet z Jako in videti, kaj zganja. In izvedeli smo, da zganja veliko. Poleg konstantnega svetovanja pacientom, ima veliko dela s svojim klubom, s promocijo konoplje in dviganjem zavesti. Več spodaj….

 

Kaj si počel v zadnjih mesecih?

Ukvarjal sem se s predavanji o samooskrbi in samozdravljenju. To izvajam po celem balkanu, Evropi, trenutni poudarek je na Sloveniji, Srbiji, Hrvaški.

Koliko obiskovalcev na predavanju?

Na dan imam nekje v povprečju 5 – 10 ljudi, na predavanja mi hodi od 5 do 500 ljudi, čisto odvisno. Odvisno je od kraja, v katerem je predavanje, tudi letni čas, poleti recimo mogoče malo manj ljudi, ker so na dopusti, itd…..Zdaj septembra se mi začne ponovno na polno.

Koliko bolnikov sprejmeš na dan?

Kot že rečeno, povprečje je nekje 5 – 10 ljudi na dan, včasih lahko tudi 20 na dan, tudi 30 včasih, lahko pa tudi en pacient dnevno.

Tvoj vsakdan? Opiši ga.

Vstanem okoli 6, 7 ure zjutraj, včasih že prej, odvisno od narave dela. Potem takoj pojem olje, skadim malo preko uparjevalnika, skadim joint, grem na WC in ostale osnovne življenjske potrebe, J  potem pa delo….Mejli, vprašanja, Facebook, telefoni, vsa socialna omrežja, ki jih imamo. Potem pa sestanki z bolniki, sestanki so po različnih mestih na različnih lokacijah. V Ljubljani je to recimo Lepa Žoga (Šiška), ki bi se jim ob tej priložnosti tudi zahvalil, da me prenašajo. Potem kosim okoli 14. ure, 15. ure oziroma kadar mi to čas dopušča, potlej pa ponovno delo, bodisi bolniki in pa delo s trgovino ter lastniki trgovin in ostalimi poslovnimi partnerji.
Z delom naj bi ”uradno” zaključil po kosilu, vendar dejansko delam cel dan po potrebi, vačsih mogoče malce manj, včasih več. Popoldne si poskušam ”nafilati” baterije s preživljanjem časa z najbližjimi.

Kdaj hodiš spat?

Okoli polnoči, enih, dveh zjutraj. Odvisno od situacije.

Kaj je s plakati konoplja zdravi zato zaupaj naravi? Kaj si želel s tem sporočiti oziroma doseči?

Ok, s to promocijo sem začel okoli novega leta. Želel sem sporočiti točno to, kar piše, da konoplja zdravi. Torej, sem želel povedati resnico. Obstaja več kot 930 kliničnih dokazov, da konoplja zdravi oziroma lajša različne bolezni, oziroma več kot 23 kliničnih dokazov, da konoplja zdravi raka. Želel sem doseči višjo zavest pri naših domačih, oziroma na celem balkanu, saj z zakoni, ki smo jih predložili dve leti nazaj so pristojni organi samo povečali represijo, zdaj pa celo priznali, da res zdravi.

V kateri fazi je sprejemanje zakona o legalizaciji oziroma samooskrbi?

Hja, težko reči…..pred volitvami je bilo veliko obljub in da bodo spremembe sprejete že v letu 2015, saj smo s tremi predloženimi zakoni jasno povedali in izrazili svojo željo po prostem sajenju in samooskrbi.
Seveda temu ni bilo tako, kot pri veliko stvareh v politiki in se je zdaj časovno vse skupaj premaknilo na 2016. Sigurno bo pa zakon sprejet na način, da bo služila industrija oziroma država, zdravila bodo bolnikom nedostopna saj bodo predraga, bojo pa tudi kemična, kot že so in kot jih že predpisujejo. Tako da predvidevam, da se bo zakon spreminjal v smeri večjega vpliva politike in farmacije na zdravstvo. Zakaj to predvidevam? Ker mene recimo nikoli niso poklicali v nobeno delovno skupino, na nikakršen posvet, na noben pogovor,…..so pa poklicali vse ostale ljudi, ki o konoplji nimajo blage veze. Zakaj? Zato, ker se bojijo znanja.
Od leta 2014 smo vsem pristojnim ministrstvom poslali najmanj tri dopise in pisma, kjer jih vljudno pozivamo k prenehanju pregananja samooskrbe oziroma prostega sajenja. Ni bilo niti enega odgovora.

S katerimi političnimi strankami sodeluješ? Po resnici? In zakaj? Oziroma zakaj ne?

Trenutno samo z ljudsko iniciativo, torej z narodom in za narod. Z nobeno stranko ne sodelujem zaradi zgoraj omenjenih razlogov, niso me poklicali nikamor na noben posvet in ne želijo moje pomoči. Sodeloval sem z Združeno levico, potem pa so oni prenehali sodelovati z nami.
Ali se ti zdi, da je spremenjeno stanje zavesti Slovencev napram lanskemu letu? Se ljudje bolj izobražujejo, poučujejo glede konoplje?

Ja, zavest se je razširila, dvignila. Ljudje, ki so hodili do mene so najprej želeli kupovati jantar, danes ne, danes po večini gre za samooskrbo, kar je bilo meni 5 let nazaj nepredstavljivo. Večina teh ljudi, ki to počnejo, gojijo, so bili celo življenje mnenja, da drog pa ne bodo nikoli gojili. Mnenje se hitro spremeni, ko je panika, ko bolezen nastopi. Zato je potrebno preventivno reagirati in zaradi same preventive jemati konopljin jantar. Zakaj? Vsi vretenčarji imamo v svojem telesu endokanabinoidni sistem, CB1 in CB2, receptorje, edini receptorji, ki sprejemajo in proizvajajo kanabinoide, s katerimi se naša telesa samozdraviji. Ti receptorji so stražarji našega telesa, ki kontrolirajo pravilno delovanje organizma.

Koliko % Slovencev se po tvojem mnenju zdravi z jantarjem?

Težko rečem, mogoče lahko grobo ocenim, da se več kot 70% onkoloških bolnikov zdravi s konopljinim jantarjem oziroma so vsaj poskusili.

Zakaj samo poskusili?

Ker človek, ki ni navajen, lahko zaužije smolo in je zadet, omamljen. Potem to prakso opustijo iz strahu.

Koliko % Slovencev po tvojem mnenju gojijo sami in koliko jih nabavlja jantar na črnem trgu?

O številkah težko govorim, goji jih veliko, gojijo na veliko, veliko lažje bi na ta odgovor lahko odgovorili policaji. Jaz lahko vem za ljudi, ki jih poznam koliko, za ostale ne.

Kaj meniš o famoznem primeru ”kozolec”?

Zatrupitev z mediji. Tega je vsakdan več, represija se je povečala, čez 28000 podpisov je bilo zbranih, fašisti pa to ignorirajo.

Ali se je smola pocenila, zdaj, ko je tako popularna, ali je še vedno tako draga?

Pocenila se je napram prej, cene se nižajo, višajo pa se ne. Cene se gibljejo od 20 do 300 EUR. Sicer pa je samooskrba brezplačna.

Kaj svetuješ ljudem, ki nimajo denarja, da si privoščijo že izdelano smolo, jo sami izdelajo? Kaj v primeru, da je bolezen že v takem stadiju, da se ne da več čakati? Grejo na ulico kupit smolo? Kaj ni to rizično, saj ne more biti vsak preprodajalec zdravnik? Kaj svetuješ takšnim ljudem?

Ok, najprej svetujem samooskrbo, v primeru, da je bolezen že tako razvita, svetujem celostno zdravljenje. Torej, prehrana, fizična aktivnost, pozitivna energija, zavedanje, da je konoplja del vseh vretenčarjev, potem pa se temu vsemu doda jantar. Jantar naj se nikakor ne kupuje na ulici, ampak preko preverjenih virov.

Meniš, da si v nevarnosti? Si šikaniran s strani oblasti? Kako?

Seveda. Marca smo imeli v klubu tržno inšpekcijo, prijava je bila s strani generalne policije Ljubljana, kriminalistični oddelek. Prijava je bila narejena, ker smo naredili reklame ”konoplja zdravi, zaupaj naravi”, saj trdijo, da to ni dokazano.
Druga težava je bila, da smo imeli na svoji spletni strani reklamo določene trgovine, ki prodaja konopljina semena in smo potem morali razlagati, zakaj in kako. Veliko neznanje s strani policistov ter zgleda njihovih nadrejenih in nepoznavanje slovenske zakonodaje. Žalostno.

Bi želel koga prav posebej izpostaviti, pozitivno?

Vse aktiviste. Zahvala gre v prvi vrsti Gapetu, Duletu, potem Bogdan Kristofer Meško, Matej Ušaj iz društva v Novi Gorici, Božidarja iz društva Onej, Tanja Cvetrežnik, Novomeške aktiviste iz Sokolca, Mariborske aktiviste iz Pekarne, vse aktiviste iz Primorske, z Goranom na čelu, skratka vse aktiviste oziroma tudi vse bolnike – VSE BORCE!

 

Plani za prihodnost v 5 stavkih.

Nadaljevati s svojim delom, kot do sedaj.

Imeti neko fizično trgovino z opremo za samooskrbo, prostosajenje.

Urediti si svoje osebno življenje.

To je to.

 

Hvala Jaka.