Kritično mišljenje našega bralca glede trenutnega dogajanja v Sloveniji

Pred več kot letom dni je Slovenija ”legalizirala” zdravljenje z zdravili iz medicinske konoplje. Narekovaji zato, ker vemo, kako je stvar v realnosti potekala; dovoljeni so bili kanabinoidi, zdravil pa se ni moglo nabaviti v Sloveniji. Zdravniki so lahko predpisali svinjsko draga zdravila na recept, pacient pa je nato moral v, nam najbližjo, Avstrijo kupit zdravila v tamkajšnjih lekarnah. Po tamkajšnjih cenah.

Zato se v SD stranki niso predali in po treh letih mirovanja ostalih državljanih glede te zadeve vložili predlog zakona o regulaciji konoplje. Samo za dobrobit nas, državljanov RS. Zakon predvideva, da bo vsaka polnoletna oseba lahko v lekarni nabavila do 10 gramov marihuane. Kaj to pomeni v praksi? To pomeni, da bo vsak polnoleten lahko nosil pri sebi 10 gramov marihuane, brez da bi pri tem bil v kakršnemkoli prekršku. Too good to be true? Ja, je ja. Kje je torej ”catch”? Konopljo bodo lahko prodajale in gojile samo lekarne oziroma za to predvidena podjetja. Država bo podeljevala dovoljenja osebam, podjetjem, ki se bodo s tem lahko ukvarjala. Zgodba je videna že ničkolikokrat z drugimi produkti, ki jih je oblast preganjala na začetku, potlej pa, da bi seveda polnila davčne blagajne, napolnila žepe določenih privatnikov, sama začela prodajati in tržiti prej škodljive produkte, govoriti o dobrih lastnostih teh produktov in v nekaterih primerih ter za nekatere stvari in snovi celo zavajala javnost. Vse za zaslužek. Seveda ne gre ignorirati dejstva, da se bo z legalizacijo kanabisa zgodilo ravno to. Dopustimo vsaj možnost, da gre za vnaprej dobro izdelan načrt, kako bodo ponovno izbrane elite zaslužile. Samooskrbe ne bo, legalizirana ne bo, bo kvečjemu še bolj preganjana. Dovoljenja za gojenje in prodajo bodo najverjetneje prejela farmacevtska podjetja in osebe ter podjetja, ki so že zdaj ”pri koritu”. To se je zgodilo v ZDA, Kanadi in Izraelu, kjer zadeve že funkcionirajo. Tam se zdaj samostojni ”growerji” povezujejo v nekakšne sindikate in ponovno pišejo predloge zakonov ter se borijo od tega, da si lahko vsak posameznik sam posadi rastlino doma do tega, da so stvari transparentne, saj je ena večjih težav to, da pacienti ne vedo, katere sorte konzumirajo za svoje bolezensko stanje, ampak zdravniki, prosto po Prešernu, predpisujejo tisto, kar jim je naročeno ”od zgoraj”. In tista zsdravila, katerih proizvajalci jih najbolje plačajo.

Torej, da ne bo izpadlo, da sem popolnoma črnogled in da ne vidim ničesar dobrega v vsem tem; seveda je dobro, da bo kanabis legalen, seveda je dobro, da se ga bo predpisevalo pacientom, seveda je dobro, da kot družba napredujemo ter se zgledujemo po državah, kjer so te zadeve že stalna praksa. Vendar slehernega bralca prosim, naj razmišlja s svojo glavo in naj bo vsak posameznik kritičen. Zakaj do zdaj ni bilo legalizirano? Zakaj do zdaj ni bilo na tem področju skorajda ničesar storjenega, ampak so bili vsi poskusi za legalizacijo grdo in skorajda nezakonito zavrnjeni? Kaj je zdaj drugače kot je bilo tri leta nazaj? So pravi ljudje prišli na oblast? Ne, niso, ker se pri nas politični akterji niso spremenili že 30 let in se verjetno še 30 let ne bodo. Torej, kaj je tako drugače?

Denar. Denarja ni. Denarja zmanjkuje in je bilo potrebno najti nove načine, kako denar pridobiti. V kolikor bomo državljani od tega imeli karkoli pozitivnega, pozdravljam zakon z odprtimi rokami. V kolikor pa spredvidim, da mi v lekarnah prodajajo neko nekakovostno, umetno vzgojeno sr*nje pa se mislim enkrat mesečno peljati h svojemu growerju in si sam nabaviti svojo rastlino, za katero vem, kako je bila gojena, kaj je in kako bo name vpivala.

 

V razmislek…..