Tako okolje, kot genetika igrata pomembno vlogo pri obarvanju rastline. Toda kaj natančno povzroča, da vsaka sorta takšnega videza, kot je? Kaj daje sorti Blackberry kush njeno nezemeljsko temno vijolično barvo z živahno oranžnimi dlačicami po njej, kot ognjenimi progami? Danes bomo raziskali barvo konoplje, preučili, kateri dejavniki vplivajo na njeno obarvanost, zakaj so nekatere vrste bolj živahne kot druge in ali je vijolična = močna.

 

Kako genetika vpliva na barvo konoplje?

Da bi rastline izrazile odtenke, ki niso živo zeleni odtenki,  morda potrebujejo genetske gradnike za to. Ti gradniki se imenujejo antocianini, ki so družina flavonoidov, ki zagotavljajo vijolične, rdeče ali modre pigmente (najdemo ih tudi v borovnicah, jajčevcih, rdečem zelju, črnem grozdju, vijolicah in drugih rastlinah bogatih barv). Nekatere sorte konoplje naravno vsebujejo višje vrednosti antocianinov kot druge. Ste kdaj opazili nekatere od vaših najljubših sort ponavadi izražajo vedno znova iste barve? Granddaddy Purple na primer se zdi, da vedno nosi vrtinc Deep Purple in pastelne lavande. Ta alternativa obarvanost kaže na nagnjenost sorte k visoki stpnji antocianina, in to je vsekakor kakovost, ki jo nekateri pridelovalci konoplje poskušajo izbrati in vzpodbuditi, če se le da, da nas potrošnike navdušijo z lepimi barvama (zato je serija “vijoličnih” sort dolga in vključuje Purple Kush. Mendocino Purps. Purple Urkle in mnoge druge).

Katere sorte konoplje so ponavadi vijolične, modre in rdeče?

Obstaja veliko sort, ki vsebujejo genetske predpogoje za visoko stopnjo antocianina in jih boste pogosto našli pod imeni, ki se začnejo z barvo npr. vijolična, rdeča, modra ali pink. Ne, to ne pomeni, da bodo te sorte vedno pokazale svoje razkošne odtenke, vendar imajo višji potencial, da se to zgodi, če so pogoji pravi.

Rastline z nizkim antocianinom lahko povzročijo drugačno paleto barv v zadnjih tednih cvetenja, zaradi drugih družin molekul imenovanih karotenoidi. Ti so odgovorni za zemeljsko zlate in rumene odtenke popkov in se lahko razvijejo pred žetvijo, ko se klorofil izključi.

 

Kako zelena konoplja postane vijolična?

Kot ste morda spomnite biologije osnovne šole, je klorofil je tisto, kar daje rastlinam zeleno barvo. Klorofil je ključnega pomena za proces fotosinteze, s katerim rastline absorbirajo sončno svetlobo za energijo. Ko rastline konoplje zorijo, proizvajajo manj prevladujočega pigmenta klorofila in lahko vidimo, da se ti antocianini pojavljajo kot vijolični, rdeči ali modri. Pridelovalci bi morali opaziti, da posebne okoljske razmere sprožijo ustavitev proizvodnje klorofila. K temu se vrnemo v kratkem.

Kateri drugi okoljski dejavniki vplivajo na barvo konoplje?

Čeprav ne bodo vse sorte konoplje izrazile vijolične, modre ali rdeče odtenke v življenjski dobi, bodo tiste opremljene s pravo genetiko lahko to storile na podlagi določenih okoljskih pogojev. Razlog, zakaj konoplja proizvaja flavonoide in antocianov, kot so opazili raziskovalci, je zaščita. “Kopičenje flavonoidov [je] vključeno v številne vidike rasti rastline,” avtorji študije so zapisali: »vključno z odpornostjo patogenov, proizvodnjo pigmentov in zaščito pred ultravijoličnim sevanjem, ki prispeva k rasti peloda in dlačic semen.”

Informacije o proizvodnji antocianina konoplje so omejene. Tisto, kar vemo, v veliki meri prihaja iz izkušenj pridelave konoplje in ​​študij merilnih vzorcev proizvodnje antocianina v drugi vegetaciji.

Prvič, to je temperatura. Vijolični, rdeči in modri odtenki se lahko pojavijo kot odziv na padec temperature, saj proizvodnja klorofila ima svojo naravno pavzo jeseni, ko dnevi postanejo hladnejši. Raziskava na drugem sadju in cvetju kažejo, da višje temperature uničijo proizvodnjo antocianina. Ista raziskava je pokazala, da višje pH stopnje privedejo do uničenja pigmentov antocianina, kar pomeni, da ponavadi uspevajo v bolj kislih okoljih.

Raven pH določa, kateri pigment rastlina prevzame:

  • Kisla okolja ponavadi povzročijo rdeče in roza obarvanje
  • Vijolična obarvanost se pojavi v nevtralnih pH okoljih
  • Modra obarvanost je prisotna z višjo stopnjo pH
  • Rumena obarvanost se razvije v alkalnih pogojih

 

Ali je vijolična sorta konoplje močnejša?

Lahko bi bili bolj privlačna za oko, toda vijolične sorte niso nujno močnejše od svojih zelenih sorodnikov. Vijolično-vzcvetela rastlina izpostavljena mrazu lahko dejansko proizvede manj THC-ja, zato je pomembno, da imamo v mislih da se veliko lastnosti izkaže za zaželene le v določenih sortah pod določenimi pogoji.

Želimo slišati vaše izkušnje z vijolično konopljo. Ste opazili kakšno konsistenco v okusu ali učinkih? Ste že kdaj poskusili pridelati vijolično sorto? Kaj je najbolj živahna sorta, ki ste jih kdaj videli?

 

Javite nam na info@dolcevitabalkan.com in morda naslednjič objavimo vašo izkušnjo!