Marlijeva ZelPisalo se je leto 1997, ko je mesto častnega gosta na Cannabis Cup-u zasedla ga. Rita Marley, kar je še dodatno popestrilo že tako ekstatično ozračje. Celotna situacija je bila tako navdihujoča, da se je Sensi odločil za prav posebno posvetilo delu in osebi velikega Robert Nesta Marleya – vrsto konoplje v njegovo čast.

Poglavitni krivec za današnjo razširjenost in vseprisotnost reggae glasbe v svetu, Bob Marley, je dosegel še veliko več od tega, saj je njegova glasba dosegla brezčasnost in tako govori generaciji za generacijo o svobodi, pravičnosti, enotnosti in seveda, konoplji. Četudi ga nekateri dojemajo kot pesnika, drugi kot pridigarja, nekdo mogoče celo kot preroka, se vsi strinjajo, da je njegov vpliv na kulturo na svetovni ravni izjemen.

Izziv, ki si ga je zadal Sensi ni bil lahek, saj ustvariti vrsto vredno imena tolikšnega velikana pač ni mačji kašelj. Raziskovalna ekipa Sensi Seeds je z vsem svojim znanjem in izkušnjami kar dve leti intenzivno preizkušala različne vrste najboljših jamajških rastlin, ki so bile izbrane že leta poprej na podlagi njihovih izvrstnih tropskih značilnosti. Po nekaj ducatih poskusnih križanj se je najlepša jamajška gospodična oprašila s čistim Afganom iz družine Maple Leaf Indica. Rezultat je presegel vsa pričakovanja.

Že prvi testi semen F1 so nakazovali, da gre za zelo poseben hibrid. Fuzija tropske ganje iz Karibov in Afghanike iz srca svetovnega epicentra hašiša v gorovju Hindu Kush, je rodila eksotično rastlino z ogromnimi vršički ter nadstandardno produkcijo smole. Spektakularen pogled, ki so ga testne rastline ponudile v njihovem popolnem razcvetu je dajal jasno vedeti, da je prav ta vrsta tista, katero so iskali.

Bogat in unikaten vonj ‘zelenega olja’ Marleyeve zeli (Marley’s Collie) sestavljajo sladkasti, ostri in pikantni podtoni njenih prednikov. Rast vršičkov je na začetku enakomerna in močna, v kasnejših fazah skoraj podivjana, saj se razrastejo v vseh smereh kar daje Marleyevi zeli značilno obliko ‘meteroida’.

Vrhi imajo močno izražene značilnosti tako indike kot tudi sative, kar je opaziti pri pestri mešanici okusov ter fini zadetosti, ki pogreje telo kot žarek sonca – od peta do glave.

Opomba: ‘Collie’ je star jamajški izraz za odlično gandžo, beseda sama pa naj bi izvirala iz imena boginje Kali – temačen in uničujoč aspekt Durge, ki je lahko dojet kot ženska stran Shive. Indijska kultura je na Karibe poleg boginje Kali prinesla s seboj tudi samo konopljo ter njeno popularno ime ‘ganja’, ki je prav tako indijskega izvora. Verjetno tako tudi ni naključje, da je prav ‘sveta zel’ uporabljana pri čaščenju Ma Kali.

Prispeval: Sensi Seeds