Noucetta in Salonica 1Nahajamo se v času, ko se tržišče nenehno spreminja. Naše korenine na severu Evrope so pognale globoko in trdno, saj je naša znamka postala simbol kvalitete in zanesljivosti. Vendar naš sloves ne priznava meja. Pred kratkim smo se odzvali na povabilo, da organiziramo seminarje tudi v Grčiji in Bolgariji. Sicer resda relativno majhna trga predstavljata za nas popolnoma novo publiko in izkušnjo ter sta v skladu z našo večno misijo širjenja in informiranja kar najširše javnosti o prednostih in potencialih naše čudovite tehnologije.

V sodelovanju z našima distributerjema, Takisom in Manolisom iz Algre Grčija ter Ivanom iz Alegre Bolgarija, smo za prizorišča seminarjev izbrali Atene, Sofijo in Solun. Naša turneja je trajala tri dni (vsak dan v drugem mestu) in bila zapolnjena z informacijami o hidroponiki in bioponiki, katere najpomembnejše lastnosti je predstavljal William Texier. V nadaljevanju smo lahko slišali osnovne informacije o t.i. Hydroponic Family Farms, torej na kratko rečeno – kako začeti z malim ali srednje velikim projektom ter praktičnimi napotki, ki izvirajo iz izkušenj mnogih naših projektov po celem svetu.

Za tem je M. Panagiotis Kapsis iz Algre Grčija govoril o akvaponiki in vrsti uspešnih projektov s katerimi se ukvarja že dalj časa ter o njihovi prihodnosti. Profesor Anastasios Kotsiras, asistent na Technological Educational Institute na Peloponezu – Kalamata (laboratorij za proizvodnjo zelenjave) je nadaljeval seminar na temo njegovih izkušenjah in raziskovanju različnih aspektov in rasti pri hidroponiki.

Vsi, ki so se odzvali našem povabilu, so bili izjemno motivirani. V Atenah se je seminarja udeležilo okrog 250 ljudi, v Solunu nekaj več kot sto, v Sofiji pa približno 30, kar je za relativno mlado tržišče na tako ozko osredotočenem področju gojenja rastlin razumljivo. Udeleženci seminarjev so v veliki večini bili profesionalci v gojenju rastlin, znanstveniki in raziskovalci ter posamezniki, ki iščejo zanesljive projekte v odgovor trenutni drastični ekonomski situaciji v tem delu Evrope.

Vprašanja udeležencev so bila številna, tako praktične kot teoretske narave. Kot je že skoraj v navadi na seminarjih Williama Texierja so nam številni udeleženci ob koncu povedali, da so na seminar prišli v prepričanju, da vedo skoraj vse o hidroponiki kar pa se je v nekaj urah seminarja nadgradilo z ogromno količino novih informacij. Prav tako so si zaželeli novih, še bolj poglobljenih seminarjev. Glede na dejstvo, da bo v naslednjih nekaj mesecih Williamova knjiga ‘Hidroponika za vsakogar (Hydroponics for Everybody)’ doživela tako grški kot tudi bolgarski prevod, bomo zelo veseli ponovitve seminarja naslednje leto s še več znanja, ki bo vodilo k novim projektom.

Kot kaže imamo že narejen plan za leto 2014!