Zelena medicina? Novi film dokumentira revolucijo medicinske konoplje v Čilu. 

Novi dokumentarec sledi nenavadnemu potovanju Fundacije Daya, ki je prepoznavna kom mednarodno vodilna, vse od kar je v letu 2014 postala prva legalna plantaža medicinske konoplje v Južni Ameriki. Zelena medicina: revolucija medicinske konoplje v Čilu, je bila premierno predstavljena meseca novembra na Expo Weed v Santiagu, prav tako tudi širši javnosti na medmrežju 15. decembra na kanalu Youtube preko Paradise Seeeds TV.

Septembra 2014 je Fundacija Daya, čilska humanitarna organizacija, prejela vladno avtorizacijo za vzgojo 400 konopljinih sadik v okolici glavnega mesta, Santiaga, izključno za njihovo uporabo v medicinske namene. Javnost v Čilu se je intenzivno odzvala na dogajanje, sprožene so bile številne polemike in širše debate, ki so spremljale vladno odločitev še mesece po tem. Režiser Diego Estay in njegova ekipa filmarjev, je pobliže spremljala dogajanje in napredek delovanja Fundacije Daya, celih šest mesecev.

chile2

Rezultat je novi film v produkciji Geek Medie in koprodukcije Amsterdam’s Paradise Seeds, kateri so tudi projektu prispevali  semena konoplje. V oktobru je Fundacija Daya dobila zeleno luč za 6000 sadik konoplje, kar je tudi posneto in objavljeno na Paradise Seeds.

Zelena medicina se osredotoča na prvo vzgojo Fundacije, ki je potekala od septembra 2014 do aprila 2016 ter na njeno znanstveno raziskovanje medicinske konoplje. Posnetki vključujejo intervjuje z znanstveniki, politiki ter ozdravljeni bolniki, vključno z deklico Emilio, ki je premagala raka na možganih. Početje fundacije Daya je revolucionarno. V nasprotju s farmacevtskimi podjetji, ki skušajo medicinsko konopljo monetizirati, se fundacija ukvarja z dobrodelnostjo in sodeluje s tamkajšnjimi lokalnimi skupnostmi. Kanabisovo olje namreč izdelujejo in razdeljujejo lokalnim pacientom.

“Mislim, da film reflektira spremembe, ki se dogajajo v Čilu in v splošnem prebuja ostale ljudi”, pravi Diego. “Ljudje postajajo bolj opolnomočeni. V Čilu, privrženci Fundacije Daya in številni perspektivni politiki, spodbujajo spremembe odnosa in politike do medicinske konoplje. Medicinska konoplja zaokrožuje politično, socialno in ekonomsko plat družbe.”

Luc Krol iz Paradise Seeds, ki je produciral film, je rekel: “že od začetka vemo, da je projekt Fundacije Daya, nekaj posebnega, Bili smo izjemno veseli, da smo imeli priložnost biti vpleteni v pripovedovanje Daya in Čilske zgodbe, skozi Diegov film.”

Za več informacij: 

Diego Estay (režiser) – destayl.vision@gmail.com

Luc Krol (producent) – info@paradise-seeds.com

Nicolas Dormal (Fundacija Daya) – nicolas.dormal@fundaciondaya.cl