Vprašanje, ki nam je zastavljeno na tedenski bazi: “katera je najboljša sorta iz Dutch Passion semenske banke?” In to je vprašanje, ki ga je nemogoče odgovoriti. Obstaja nekaj zanimivih kot tudi kontraverznih razlogov, zakaj je to tako težko odgovoriti.

Poikati in sčasoma najti najboljšo varicijo je veliko bolj zahtevno delo, kot najdi rastlino z najvišjim odstotkom THC-ja. po mnenju nekaterih strokovnjakov je nekje med 80 do 100 različnih kanabinoidov v eni rastlini. In poleg THC-ja, CBD-ja in nekaterih ostalih, jih več niti ne poznamo, kaj šele da bi vedeli. kakšne lastnosti dajejo posamezni rastlini.

Po desetletjih prohibicije je glede kanabisa zastavljenih več vprašanj, kot podanih odgovorov. Na primer, nihče zares ne razume, kako točno različni kanabinoidi vplivajo en na drugega.Obstajajo teorije, da določeni kanabinoidi povečajo učinek drugega in obratno. Obstajajo tudi vedno bolj močni dokazi, da določeni kanabinoidi, kot je recimo CBD zmanjšujejo efekt THC-ja. Če kadite sorto, ki vsebuje 15% CBD-ja in 5% THJ-ja, boste težko dosegli “zadetost”, ki bi jo sicer dosegli s kajenjem s THC-jem bogate variacije, kot je White Widow. Vendar upoštevajoč več kot 80 kanabinoidov, postane interakcija med različnimi kanabinoidi težko razumljiva.

Vsaj fenotip določene  sorte pokaže drugačno razmerje med kanabinoidi. Če začnete z growanjem desetih sort istih staršev, boste dobili 10 podobnih rastlin, vendar ne genetsko enakih. Kot dejansko pomeni, da tudi, če najdemo popolno kanabis sorto, bodo vedno variacije in odstopanja v kanabinoidni analizi rastlin.

Torej, četudi bi imeli paketek semen, ki vsebujejo vsebujejo vašo idealno genetiko, se razlikam in odstopanjem ne bi mogli izogniti. Edini način, kako se temu izogniti, da cepite rastlino, ki je za vas idealna. Ampak po letu, dveh, kaj ne postane to dolgočasno? Če tudi bi že idealna sorta obstajala, bi verjetno želeli še neke alternative, da vzgojite še druge vrste?

prenos

Pravilno je tudi, da se zavedamo, da se počasi zaključujejo desetletja prohibicije kanabisa, vendar še to ne čisto povsod. Dejansko se medicinske raziskave na tem področju šele dobro začenjajo. Mnoga leta so bile številne raziskave na tem področju zamišljene, oblikovane in izpeljane na način, da se je kazala zgolj škodljivost kanabisa. Zdaj, z znanstveno medicinskim pristopom, pa se trudijo raziskovalci razumeti številne medicinske blagodejne učinke konoplje, kar zahteva ogromno časa in posvečenosti zaradi kompleksnosti kemijskih sestavin, ki jih rastlina proizvede. Prvi rezultati raziskav so fascinantni, prikazujejo namreč veliko medicinsko vrednost. Kanabis se preučuje v sklopu zdravljenj različnih bolezenskih stanje: bolečine, rak, MS, poškodbe živcev, epilepsija, parkinsonova bolezen, kronova bolezen in mnogo, mnogo ostalih bolezni. Če bi bil kanabis ravnokar odkrit nekje v amazonskem gozdu, bi ga imeli za čudežno zdravilo.

Edini način, da bi proizvedli popolnoma identične kanabis rastline, bi bil ta, če bi semenske banke proizvajale lahko priskrbele klone samih semen. V teoriji so to semena, ki jih izdelamo sami z uporabo umetne lupine in delcom živega tkiva rastline, ki se nahaja v posebnem gelu. V teoriji bi tovrstna semena proizvajala genetsko identične rastline, ko so njihovi starši. Kakorkoli, klonirana semena zaenkrat še niso v prodaji – bila bi ilegalna, saj vsebujejo živo rastlinsko tkivo. Vendar bo verjetno nekega dne tudi to možno.

Potlej imamo tukaj še človeški endokanabinoidni sistem, ki ga moramo upoštevati. Gre za biološki sistem, ki našemu telesu omogoča absorbcijo in presnova kanabinoidnih sestavin. Človeški enokanabinoidni sistem je zaenkrat še biološka skrivnost, s katero se ukvarjajo številni znanstveniki. Kar pa do sedaj zagotovo vemo je to, da je človeško telo individum zase, kot je tudi vsaka kanabis rastlina, Predstavljajte si, da ste v sobo z desetimi uživalci kanabisa, in da jim postrežete z desetimi različnimi sortami, ki jih morajo oceniti. Različni ljudje bi izbrali različne najljubše rastline. To vem, kar smo ta poskus že izvedli pri Dutch Passionu. In to ne samo enkrat, dognali smo, da ima vsaka oseba drugačno doživetje v primerjavi z ostalimi, da smo vsi unikati, ter da imamo različne biološke odzive ob konzumaciji kanabisa.

Pri alkoholu gre za popolnoma drugačno zgodbo. Obstaja samo ena aktivna sestavina v vinu, pivu ali žgani pijači, ki se imenuje etanol. Moje telo in vaše telo to na isti način sprocesirajo in etanol ima identične učinke pri obeh. Torej, če primerjamo alkohol, ki ima eno sestavino, kanabis, ki ima več kot 80 kanabinoidov. Kot že rečeno višje, se vedno ne razumemo, kako kanabinoidi delujejo en na drugega in povrh vsega ima vsak človek drugače psihofizičen učinek z določeno sorto kanabisa. Nekateri ljudje obožujejo prefinjeno indico, ki te konkretno zadene, spet ostali tega sploh ne preferirajo in zahtevajo močno Haze sorto, ki jim bo ponudila energijsko dvigajočo zadetost. Vsi smo različni. Vaša najljubša različica mogoče ni najljubša različica vaših prijateljev. To velja tudi za uporabnike  medicinske konoplje. Nekaterim ljudem variacije bogate s CBD-jem izredno pomagajo, drugi so privrženci rastlin z visokim odstotkom THC-ja. Veliko medinskih uporabnikov se pogosto specializira za določen fenotip njihove najljubše sorte. Tudi to je indikator, da smo si različni.

dutch-passion-blueberry-feminized

Pri Dutch Passionu vzgajamo kanabis že od osemdesetih let prejšnjega stoletja in vsak bi bil presenečen nad odzivi, ki jih prejemamo z razvijanjem novih variacij. Vse naše novo sorte so preizkušene s strani zanesljivih kanabis poznavalcev. In tudi sprejemamo dejstvo, da ne moremo dobiti pozitivnega odziva s strani naših poznavalcev čisto za vsako rastlino. Kar pa lahko naredimo je to, da si dodobra pogledamo posebne genetike, ki veljajo za izvrstne za večino naših preizkuševalcev.

Če iščete popolno sorto zase, je najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo pri Dutch Passionu sledeč: izberite semensko banko, ki ji zaupate in začnite vzgajati nekaj sort. Sorta, ki bo všeč vašim kolegom, morda ne bo všeč vam. In sorta, ki ni všeč vašim kolegom, bo morda za vas najboljša.

Vsak izmed nas ima drugačno izkušnjo pa čeprav si delimo joint in kadimo isto stvar. Človeško telo je izjemno zapleteno in vsak izmed nas je unikat. Isto velja za kanabis, vsaka rastlina kanabisa, je unikatna in različna. In to je tisto, kar se ceni in praznuje.

AVTOR: Tony, Dutch Passion Seedbank, Amsterdam