spol-semena2

Poznavanje spola rastline vam bo omogočilo, da opravite potrebne ukrepe za zagotovitev izpolnjevanja vaših ciljev z vašim pridelkom. Poleg rastlinskih hermafroditov (ki vključujejo oba spola), je bolje, da imate ženske rastline, vendar če je vaš cilj, da križate sorte, je nujno, da imate moške rastline. Vendar razlikovanje rastlin ni vedno enostavno. Morali boste počakati do začetka cvetenja, da bi opazili nekatere podrobnosti in razlike, ki jih z veseljem delimo z vami, da bi lahko ki ga lahko opravili svojo lastno selekcijo.

Za razliko od večine rastlin, je konoplja dvodomna rastlina; kar pomeni, da ima primerke ločenih spolov (moške in ženske). To pomeni, da včasih, ko pridelujete konopljo ne veste, s kakšno vrsto rastline imate opravka, dokler ne pokaže svojega spola. Tako je razlikovanje spola vsake rastline bistvenega pomena za vaše delo kot pridelovalca.

Na splošno so ženske rastline najboljše za proizvodnjo vršičkov. Ženske rastline, poleg tega, da se veliko bolj razvijejo, dajejo večji delež kanabinoidov v svojih cvetovih. Zdaj, če želite pridelati semena za prihodnji pridelek, bo treba imeti vsaj eno moško sorto, ki vam omogoča križanje genetike in pridobivanje hibridov. Toda morali boste počakati do začetka cvetenja, da bi vedeli, katera je katera in jih ustrezno uporabili.

S prostim očesom in celo v vegetativni fazi, je skoraj nemogoče ugotoviti, ali se gre za moško ali žensko rastlino. Le najbolj strokovni pridelovalci so sposobni, da jih razlikujejo glede na njihove različne rastne vzorce: moške rastline so višje in tanjše, z več nepravilnimi vejicami in imajo navadno manj listov ter internodijev, medtem ko ženske rastline ponavadi rastejo navzven ob straneh in ustvarjajo gostejši in bolj bujen vzorec.

Predcvetovi: ključ za razlikovanje spola rastline

Zgodnja faza cvetenja bo najbolj primerna za razlikovanje spola takoj, ko bo možno razlikovanje spola rastline brez kakršnihkoli pomislekov. Daleč od tega, da bi morali uporabljati povečevalna stekla, mikroskope ali imeti obsežno botanično znanje, je vse, kar morate storiti, posvetiti nekaj pozornosti rastlini in se osredotočiti na stebla najnovejših listov, zlasti območja, kjer se priključijo glavnemu steblu.

Pred oblikovanjem cvetja rastline razvijejo prvobitno floro na območju, kjer so veje pripojene k steblu. Te formacije pred razvojem cvetov, znane tudi kot pred-cvetovi, se razlikujejo glede na spol rastline. Ženske rastline razvijejo majhno hruškasto vrečko, iz katere štrlita dve lasem podobni stigmi, običajno bele barve. Moške rastline imajo prav tako majhno vrečko, vendar brez kakršnihkoli štrlečih stigem. Lahko celo vidite, da je cvet sestavljen iz petih čašnih listov, ki so bistveni del nastajanja čaše cveta in ohranjajo cvetne liste.

Če imate na tej točki še vedno dvome glede spola rastline, ne skrbite: med njenim razvojem v fazi cvetenja boste lahko opazili več različnih sprememb, ki bodo odpravile vse dvome. Na primer, opazili boste, da vaše moške rastline začenjajo kazati vrečke cvetnega prahu in tvorijo grozd, ki visi navzdol. Ko se dovolj razvijejo, približno eden ali dva centimetra, se bodo odprli in spustili majhne granule cvetnega prahu.

Ženske rastline ustvarjajo tudi grozde teh vrečk, vendar so bolj podolgovate, obložene s smolo in imajo na listih dve majhni dlaki (stigmata), bele, rdeče ali škrlatne barve. Te tvorbe bodo rasle do pojava vršičkov, ki lahko nabreknejo do velikih dimenzij, če imajo pravo nego.

Prisilno cvetenje za določanje spola

Torej, bolj ko so razvite vaše rastline, lažje bo določiti spol in jih izbrati glede na vaše potrebe. Lahko celo pospešite proces cvetenja, da ugotovite spol v najkrajšem možnem času. Da bi to storili, pustite rastline v temi za nekaj dni in spremljajte spremembe, ki se dogajajo. Ne pozabite, da rastline konoplje potrebujejo dolgo obdobje teme, da aktivirajo hormone, ki označujejo prehod iz vegetativne rasti na cvetenje.

Čeprav je ključ v tej spremembi cikla, nekateri pridelovalci uporabljajo trik: rastline pustijo, da se navadijo teme za obdobje 36 – ih ur zapored in nato pričnejo z 12/12 foto-obdobjem. Če opazite, da vaše rastline ne začnejo cveteti, kot ste upali, lahko povečate čas teme.

V normalnih pogojih, brez uporabe prisilnega cvetenja, je določanje spola mogoče opraviti takoj, ko konoplja doseže pred-cvetenje, ki nastopi med četrtim in šestim tednom rasti. Obstajajo tudi različne tehnike za okrepitev rasti ženskih rastlin. Na primer, vzdrževanje visokega dušika in nizke ravni kalija, ali z modro svetlobo in nizko temperaturo v prvih dveh tednih. Čeprav so to zagotovo koristni nasveti, ne pozabite, da so samo tehnike, ki povečujejo verjetnost, da bo rastlina ženska, vendar tega še vedno ne zagotavlja 100%.

Povzemamo nekatere od smernic, ki spodbujajo nastanek ženskih rastlin in na splošno zdravje vašega pridelka v zgodnjih fazah:

  1. Naj bo vlažna, zlasti sprva, ko sadika potrebuje visoko relativno vlažnost, nad 60%.
  2. Ne pustite, da se posuši, vzdrževati je potrebno ravnotežja vlage in nikoli pustiti rastlino, da kaže očitne znake, da potrebuje vodo.
  3. Nikoli ne utopite vaše rastline s pretiranim namakanjem, dajte rastlini časa, da “zadiha” med zalivanji. Ne poplavljajte jih ali preveč nasitite z vodo in hranili.
  4. Izogibajte se pretirani vročini in poskrbite, da so temperature pod 28 stopinj, še posebej v fazi sadik. Povprečna temperatura 20 – 22 stopinj je popolna.
  5. Prepričajte se, da rastlina dobi dovolj dušika, ki je bistvenega pomena za rast rastline in naravni razvoj v rastni sezoni.
  6. V fazi rasti se izogibajte uporabi spektra svetlobe, ki je preveč rdeča, ta barva bolj primerna za fazo cvetenja.
  7. Omejite fosfor in kalij, hranila, katerih bo rastlina precej potrebovala med samim cvetenjem.

Če si res želite ženske rastline za svoj pridelek, je najbolj učinkovit način od vseh, da se preprosto odločite za feminizirana semena že od samega začetka. Večina ljudi, ki pridelujejo feminizirana semena konoplje uživajo prednosti seznanjenosti s svojo najljubšo sorto od začetka postopka, ne da je treba kaliti več semen, kot jih na koncu želite pridelati ali da morate skrbeti za njihov spol.

To so sorte, ki praktično zagotavljajo proizvodnjo ženskih rastlin (99%), z donosom rastlin konoplje, ki vsebujejo samo ženske kromosome (XX). To je privedlo do dramatičnega širjenja in sprejemanja teh semen v zadnjih letih, saj omogočajo, da se postopek pospeši in se izognete izgubam prostora, časa in denarja.

Vendar, da bi eliminirali tudi najmanjšo možnost, da se vaša rastlina razvije kot moška ali hermafrodit, je kloniranje nedvomno najboljša možnost. Glede na to, da potaknjenec prejme 100% značilnosti matere, če veste, da imate žensko rastlino, bodo vsi kloni, ki rastejo prav tako imeli iste značilnosti.

Spol vam je znan. Kaj pa zdaj?

Zdaj prihaja čas za določene odločitve, kajti če so vaše rastline moškega spola, tvegate da pokvarite svoje pridelke za uživanje. Če ste nekdo, ki raje kupi semena, in si ne želite zapletati življenja z eksperimentalnimi genetskimi križanji, je najbolje, da se jih samo znebite in obdržite samo ženske rastline. Cvetni prah moških rastlin lahko zelo enostavno oplodi ženske rastline okoli njih, s polnjenjem pridelka s semeni in zmanjšanjem kakovosti in količine vršičkov. To je zato, ker cvetove, ki imajo semena v svoji notranjosti, ni mogoče uporabiti za uživanje na enak način, prav tako imajo slabši okus in veliko manj THC-ja.

Prav tako je treba opozoriti na to, da cvetni prah lahko potuje do več kilometrov, tako da ne bo dovolj, da vaše moške rastline ločijo le na nekaj metrov. Zato, ko si 100% prepričan, da so moške, je najbolje, da se jih znebite.

Izogibajte se zamenjavi hermafroditnih rastlin

Včasih rastline konoplje imajo drugačno težavo. Čeprav je to zelo redko pri konoplji, lahko pride do pridelave hermafroditov; to pomeni, rastlin obeh spolov. To je zelo težko odkriti, saj kažejo simptome obojega. Sprva zaživijo kot ženske in vidimo stigme, čez čas razvijejo nekaj cvetja ali veje značilne za moške rastline, kar otežuje vašo nalogo.

Nekatere hermafroditne rastline so takšne iz genetskih razlogov ali zaradi pogojev, ki so jim izpostavljene. V teh primerih stres povečuje tveganje za hermafroditizem. To je lahko posledica številnih dejavnikov, kot so spremembe v osvetljenosti, prekomerna vročina, škodljivci, bolezni ali celo uporaba zelo agresivnih pesticidov. Zato je nujno, da ima vaš pridelek najboljšo skrb, da se zmanjša možnost hermafrodizma.

Kako ravnati z hermafroditi

Če rastlina začne kazati znake hermafrodita, ni vse izgubljeno. Vse je odvisno od faze, v kateri je rastlina. Če je v začetku cvetenja, jo morate takoj odstraniti iz prostora pridelave.

Če rastlina postane hermafrodit v polnem razcvetu, jo lahko ”popravite” na dva načina, odvisno od prevladovanja moških rastlin. Če je nastalo le nekaj moških cvetov, jih samo odstranite s pinceto. Po ekstrakciji, poškropite preostanek pridelka z vodo, da bi odstranili cvetni prah, ki lahko ostane in po tem, jih skrbno opazujte, da ne bi prišlo do ponovnega pojava.

Če obstaja veliko moških cvetov je rešitev odstranitev rastline. Če pride do transformacije na koncu cvetenja, boste morali pohiteti s pobiranjem pridelka, da bi preprečili moške cvetove, da sprostijo cvetni prah in uničijo kakovost vršičkov.

V vsakem primeru je pomembno, da se zavedate svojih rastlin in poznate njihov spol od zgodnjih faz razvoja ter odpravite nenadne spremembe na njih. Zdaj, ko veste, kako razlikovati moške in ženske rastline, in kako ukrepati v vsakem trenutku, so dobri pridelki konoplje zagotovljeni.