spol-semena2

Poznavanje spola biljke omogućit će vam da poduzmete potrebne mjere za osiguranje vaših ciljeva s vašim proizvodom. Osim biljnih hermafrodita (što uključuje oba spola), bolje je imati ženske biljke, ali ako je vaš cilj da križate vrste, nužno je da imate mušku biljku. Ali razlikovanje biljaka nije jednostavno. Morat ćete pričekati do početka cvjetanja, kako biste primijetili neke sličnosti i razlike, koje ćemo rado podijeliti s vama, da biste mogli obaviti svoju vlastitu selekciju.

Za razliko od većine biljaka, konoplja je dvodomna biljka; što znači da imate rijetke primjerke odvojenih spolova (muške i ženske). To znači da ponekad, kad uzgajate konoplju, ne znate s kakvom vrstom biljke imate posla, sve dok ne pokaže svoj spol. Dakle, razlika spola svake biljke je bitnog značenja za vaš rad kao uzgajivača.

Općenito ženske biljke su najbolje za proizvodnju vrhova. Ženske biljke, osim toga da su puno razvijenije, daju  veći udio kanabinoida u svojim cvjetovima. Sada, ukoliko želite proizvesti sjeme za sljedeću žetvu, morat ćete imati barem jednu mušku sortu, koja vam omogućuje križanje genetike i pridobivanje hibrida. Ali, morat ćete pričekati do početka cvatnje, kako biste saznali što je što i pravilno ih iskoristili.

Golim okom, pa čak i u vegetativnoj fazi, gotovo je nemoguće utvrditi da li se radi o muškoj ili ženskoj biljci. Samo najviši stručni uzgajivači su u mogućnosti razlikovati ih po njihovim različitim uzorcima rasta: muške biljke su više i tanje, s više nepravilnih granica i obično imaju male listova internodija, dok ženske biljke obično rastu prema van sa strane i stvaraju gušći i bujniji uzorak.

Predcvejtovi: ključ za razlikovanje spola biljke

Rana faza cvatnje će biti najprikladnija za razlikovanje spola odmah, čim bude moguće razlikovanje spola biljke bilo kakvih dvojbi. Daleko od toga da biste morali upotrebljavati povećala, mikroskope ili imati opsežno botaničko znanje, sve, što morate učiniti, je posvetiti malo pažnje biljci i usredotočiti se na stabla najnovijih listova, posebice područja, gdje se listovu priključuju glavnom stablu.

Prije oblikovanja cvatova biljke razviju prvobitnu floru na području, gdje su grane pripojene stablu. Ove formacije prije razvoja cvjetova poznate su i kao pred-cvjetovi, razlikuju se s obzirom na spol biljke. Ženske biljke razviju malu kruškastu vrećicu,  iz koje streše dvije kosi slične stigme, obično bijele boje. Muške biljke također imaju malu torbu, ali bez istaknutih stigmi. Čak možete i vidjeti da je cvijet sastavljen iz pet listova čaše, koji su bitan dio nastanka čaše cvijeta i štite cvjetne listove.

Ako imate u ovom trenutku još uvijek dvojbe o spolu biljke, ne brinite: tijekom svog razvoja u fazi cvatnje možete primijetiti nekoliko promjena koje će eliminirati sve sumnje. Na primjer, primijetit ćete da vaše muške biljke počinju pokazivati vrećice peludi i stvaraju klaster koji visi prema dolje. Kad se dovoljno razviju, približno jedan ili dva centimetra, otvorit će se i spustiti male granule cvjetne peludi.

Ženske biljke tvore i grozdove u tim vrećicama, ali su duguljaste, obložene smolom i imaju na listovima dvije male dlačice (stigmata), bijele, crvene i grimizne boje. Ove tvorbe će rasti do pojave vrhova, koji će nabreknuti do velikih dimenzija, ukoliko imaju pravu njegu.

Prisilna cvatnja za određivanje spola

Dakle, što su razvijenije vaše biljke, tim je lakše odrediti spol i odabrati ih s obzirom na vaše potrebe. Možete čak i ubrzati proces cvatnje, kako biste utvrdili spol u najkraćem mogućem vremenu. Da biste to učinili, biljke ostavite u tami za nekoliko dana i pratite promjene u toku. Ne zaboravite da biljke konoplje trebaju dugo razdoblje tame, da aktiviraju hormone, koji označavaju prijelaz iz vegetativnog rasta na cvatnju.

Iako je ključ u ovoj promjeni ciklusa, neki uzgajivači se koriste trikom: biljke ostave da se naviknu na tamu za razdoblje od  36 – sati uzastopce i zatim počnu s 12/12 foto-razdobljem. Ukoliko primjetite da vaše biljke ne počinju cvjetati onda kad ste se tome nadali, možete povećati vrijeme tame.

U normalnim uvjetima bez uporabe prisilne cvatnje, određivanje spola moguće je obaviti odmah, čim konoplja postigne cvatnju, koja nastupa između četvrtim i šestim tjednom rasta. Tu su i razne tehnike za poboljšanje rasta ženskih biljaka. Na primjer, održavanje visokog dušika i niske razine kalija, ali s plavom svjetlosti i niskom temperaturom u prva dva tjedna. Iako su to zasigurno korisni savjeti, ne zaboravite da su samo tehnike koje povećavaju vjerojatnost da će biljka biti ženska, iako to još nije 100% zajamčeno.

Sažimamo neke od smjernica koje potiču nastanak ženskih biljaka i na opće zdravlje vašeg usjeva u ranim fazama:

  1. Neka bude, posebice isprva, kad biljka treba veliku relativnu vlažnost zraka, iznad 60%.
  2. Ne ostavite da se posuši, treba održavati ravnotežu vlage i nikada ostaviti biljku da pokazuje očite znakove da treba vodu.
  3. Nikada ne utopite vaše biljke pretjeranim zalijevanjem, dajte biljci vremena da “zadiše” između dva zalijevanja. Ne poplavite ih previše ili previše nastite tvarima.
  4. Izbjegavajte pretjeranu vrućinu i pobrinite da su temperature ispod 28 stupnjeva, posebno u fazi voćaka. Prosječna temperatura je od 20 do 22 stupnjeva je savršena.
  5. Provjerite da li biljka dobiva dovoljno dušika, koji je neophodan za rast biljaka i prirodan razvoja vegetacije.
  6. U fazi rasta izbjegavajte upotrebu spektra svjetlosti, koja je previše crvena, ta boja primjerenija za tu fazu cvatnje.
  7. Ograničite fosfor i kalij, hranjive tvari, kojih će biljka trebati mnogo u razdoblju cvatnje.

Ako zaista želite ženske biljke za svoj usjev, najučinkovitiji način od svih je da se jednostavno odlučite za feminizirano sjeme od samog početka. Većina ljudi koji uzgajaju feminizairana sjemena konoplje uživaju u prednostima poznavanja svoje omiljene sorte od početka procesa, bez da moraju proklijavati više sjemena, nego ih na kraju žele uzgojiti ili da morate brinuti za njihov spol.

To su sorte, koje gotovo jamče proizvodnju ženskih biljaka (99%), s prinosom biljke konoplje, koje sadrže samo ženske kromosome (XX). To je dovelo do dramatičnog širenja i prihvaćanja tih sjemenki u posljednjih nekoliko godina, jer omogućavaju da izbjegnete gubicima i izbjeći gubitak prostora, vremena i novca.

Međutim, da bi eliminirali i najmanju šansu da se vaša biljka razvije kao muška ili hermafrodit, kloniranje je bez sumnje najbolji izbor. S obzirom na to da sadnica prima 100% karakteristika majke, ukoliko znate, da imate žensku biljku, svi će klonovi koji izrastu upravo tako imati iste karakteristike.

Spol vam je poznat. A što dalje?

Sada dolazi vrijeme za određene odluke, jer ukoliko su vaše biljke muške, riskirate propast svojih usjeve za uživanje. Ako ste netko tko voli kupiti sjeme, a vi ne želite komplicirati svoj život s eksperimentalnim genetskim križanjima, je najbolje da ih samo bacite i zadržate samo ženske biljke. Pelud iz muških biljaka može vrlo jednostavno oplodi ženske biljke oko njihs punjenjenjem usjeva sjemenima i smanjenjem kvalitete i kvantitete vrhova. To je zato, jer cvatove, koji imaju sjeme u svojoj unutrašnjosti nije moguće koristiti za potrošnju na isti način, a isto tako imaju gori okus i mnogo manje THC.

Također treba napomenuti da pelud može putovati i do nekoliko kilometara, tako da neće biti dovoljno da se muške biljke odvojeni samo na nekoliko metara. Dakle, kad ste 100% sigurni da su muške, najbolje je da ih bacite.

Izbjegavajte zamjenu hermafroditnih biljkaka

Ponekad biljke konoplje imaju drugačiji problem. Iako je to vrlo rijetko kod konoplje, može doći do uzgoja  hermafrodita; to znači da biljaka obiju spolova. To je vrlo teško otkriti, jer pokazuju simptome obojeg. Najprije zažive ženske biljke i vidimo stigne, a kroz vrijeme se razvije nešto cvatova ili grane karakteristične za muške biljke, što otežava vaš zadatak.

Neke hermafroditne biljke su takve iz genetskih razloga ili zbog uvjeta kojima su ispostavljene. U takvim slučajevima stres povećava rizik za hermafroditizam. To može biti posljedica brojnih čimbenika, kao što su promjene u osvjetljenosti, prekomjerna vrućina, štetnika, bolesti, ili čak uporaba vrlo agresivnih pesticida. Stoga je važno da vaš usjev ima najbolju njegu, kako bi se smanjila mogućnost hermafrodizma.

Kako se nositi s hermafroditima

Ako biljka počinje pokazivati ​​znakove hermafrodita, nije još sve izgubljeno. To sve ovisi o stadiju u kojem je biljka. Ako je na početku cvatnje, odmah je morate ukloniti iz prostora uzgoja.

Ako biljka postane hermafrodit u punom cvatu, možete je „prilagoditi” na dva načina, ovisno o prevladavanju muških biljaka. Ako je nastalo tek nekoliko muških cvjetova, samo ih uklonite pincetom. Nakon ekstrakcije ostatak usjeva prskajte vodom, kako bi uklonili pelud, koji može preostati i nakon toga, budno ih promatrajte, kako ne bi došlo do ponovnog pojavljivanja.

Ako ima puno muških cvjetova rješenje je uklanjanje biljaka. Ako do transformacije dođe na kraju cvatnjemorat ćete požuriti s berbom, kako biste spriječili muški cvijet da ispuste pelud i uništite kvalitetu vrhova.

U svakom slučaju, važno je biti svjestan svojih biljaka i poznavati njihov spol od ranih faza razvoja te uklonite iznenadne. Sada kada znate kako razlikovati muške i ženske biljke i kakve mjere poduzeti u svakom trenutku, dobri vam je urod zajamčen.