Mnogi kanabis vidijo kot enega izmed medicinskih in rekreativnih drog, vendar pa je tisti bolj prikrit aspekt kanapisa, kot aromatične rastline precej spregledan. Začimbe, ki jih uporabljamo v kuhinji smatramo kot aromatične rastline, ker vsebujejo določen profil terpentena, ki ji da tisti značilni okus. Kanabis je iz tega vidika precej kompleksen in njegove kombinacije so pravzaprav brezkončne in tako ustvarjamo spekter arom in okusov, ki se razlikujejo predvsem glede tega, kako so bile vzgojene. Tako se sedaj odpirajo novi načini vzreje, predvsem za tiste vzgojitelje, ki so bolj sladkosnedi.

Za boljšo predstavo kaj pravzaprav terpen je, nam Wikipedia razkrije naslednje:

Beseda terpeni definira večjo in raznoliko skupino ogljikovodikov, ki jih prvenstveno ustvarjajo rastline (iglavci in kanabis), redkeje pa tudi žuželke. Terpeni so glave komponente smole, olj in izvlečkov. Ime terpen izhaja iz besede terpentin. Terpeni delujejo kot molekule vonja in okusa ter tudi kot biosintetični graditelji organizmov skoraj vseh bitij. Terpeni so eni izmed najbolj pomembnih komponent smol in eteričnih olj velikih vrst rastlin in cvetlic.

Dovolj z znanostjo, poglejmo raje kako terpeni učinkujejo na kanabis v procesu vzreje sort z okusom.

Seznam 16. analiziranih terpenov podjetja Green House Seeds Company  vsebuje selekcijo tistih najbolj prepoznavnih in značilnih, ki so vključeni v specifičen okus določene sorte kanabisa.

Nekaj primerov:

Alfa-pinen je organska sestavina, ki jo najdemo predvsem v mnogih sortah borovcev. Najdemo jo tudi v etiričnem olju rožmarina (Rosmarius Officinalis). Dve vrsti alfa-pinena obstajata v naravi, eden je bolj pogost v evropskih borovcih, drugi bolj v severno ameriških borovcih. Mešanica obeh pa je prisotna v olji, ki ga pridobimo iz evkaliptusa. V ponudbi blagovne znamke Green House je ta terpen v najbolj visokih količinah pri sorti Super Silver Haze. Če vam je všeč vonj in okus po borovcih, je vsekakor dobro razmisliti o gojenju te sorte ali pa je to sorto dobro uporabljati za križanje.

Limonen je ogljikovodik, ki ga uvrščamo med monociklične terpene. Je brezbarvna tekočina, ki ima pri sobni temperaturi izredno močan vonj po pomarančah. Ime je dobil po limoni, ker ima limona, tako kot ostali citrusi, veliko količino tega terpena v svoji lupini. V ponudbi znamke Green House je vsebnost tega terpena precej visoka v sorti Lemon Skunk in Big Bang.

Sabinen je naravno monociklični terpen, ki je bil izoliran v eteričnih oljih velikih vrst rastlin, predvsem pa iz hrastovih dreves. Sabinen je ena izmed kemičnih spojin, ki prispevajo k pikantnosti črnega popra in je ena pomembnejši komponent v olju iz korenčkovih semen. Pojavlja se tudi v olju čajevca, vendar v manjših količinah. Sabinen je prisoten v velikih količinah sort Super Silver Haze in Arjan’s Ultra Haze #1 semenske banke Green House.

Mircen ali beta-mircen je prav tako organska spojina. Klasificiramo ga kot ogljikovodik in monociklićni terpen. Pridobivamo ga iz različnih rastlin: lovorja, citronke in mirte (po kateri je tudi dobil ime) in drugih. Mircen je eden izmed bolj pomembnih kemikalij, ki se uporabljajo v parfumski industriji. Zaradi prijetnega vonja ga občasno uporabljajo neposredno. Je pa pomemben tudi kot vmesni člen pri povezovanju različnih vonjav mentola, citronele … Posebno visoka vsebnost mircena je v sorti White Widow.

Veliko več ostalih terpenov prisotnih v smoli se analizira in tako služijo kot vodilo in uporabno orodje za zrele tipe kadilcev, ki se zavedajo okusa in za vzreditelje, ki sledijo določeni aromi pri svojem delu.

Poleg samega okusa, najnovejše raziskave potrjujejo, da imajo terpeni veliko vlogo pri  psiho-aktivnostih kanabisa. Vendar pa je to že druga zgodba …

Franco

Green House Seed Company