Mila je odkrila kanabis rastlino leta 1965, ko je njen takratni fant študiral medicino in je želel videti, kako Mila reagira na to rastlino. Minute po zaužitju Rdečega Lebanonskega Hašiša je Mila ležala na tleh in se smejala. V tistem trenutku, pravi, da je vedla, da je našla substanco za sebe.

Petdeset let kajenja hašiša kasneje ‘’Kraljica Haša’’ praznuje svojo zlato obletnico. In to v stilu, kot se za takšno persono spodobi. Za svoj 69. rojstni dan je tako organizirala prav posebno zabavo. Dogodek, Dab – A – Doo je tako dogodek na katerega se mora nujno iti, v kolikor si v kanabis industriji. Letošnje leto pa se je Mila odločila, da bo praznovala svoj rojstni dan tako, da bo kolesarila na Medical Cannabis Bike Touru. S svojim zvestim mestnim kolesom. In odpravila se je na 420 kilometrsko kolesarsko turo. Če tako izgleda biti star 70 let, potem komaj čakam na svojo sedemdesetletnico 😉

mila

Rojena Britanka, zdaj sicer že ‘’udomačena’’ Nizozemka, Mila Jensen je na sceni že odkar se je scena začela razvijati. Šestdeseta leta prejšnjega stoletja je preživela na hipi potovanjih; potovala je po Indiji, Pakistanu, Afganistanu. Svojo ljubezen do hašiša je poglabljala in raziskovala s potovanji do izvora te rastline. Na svojih potovanjih je preživljala čas in živela z domačini ter se hkrati izobraževala ter učila razne načine pridelave hašiša. V Indiji je živela 14 let s svojimi otroci.

‘’Fantastično sem se imela, ko sem potovala leta ‘68. Avtobusne prometne linije med Iranom in Afganistanom niso delovale, tako da sem prečkala meje peš v popolni temi, s kovčkom v eni roki ter svojo hčero v drugi. Tako sem pešačila proti lučem, ki so svetile nekje v daljavi. Z mano je bilo še 6 mladeničev – zahodnjakov. Bili smo edini neoboroženi ljudje v čajnicah in jaz edina ženska. Tam smo se prehranjevali s toplimi obroki ter povsod se je kadilo iz ogromnih vodnih pip, ki so stale pred čajnicami.

mila7

Po določenem času so Afganistanske stranke s turbani pristopile k nam in dali v našo pipo nekaj rastlinja. Tako smo vsi skupaj kadili ter pili čaj. Nekdo je rekel ‘’Dobrodošli v Afganistan’’. Takoj sem vzljubila to državo.

Na prehodu Khyber sem uspela nabrati par kilogramov za $20. Od tam smo se z avtobusom odpeljali v Pakistan. Sedela sem spredaj s svojo hčerjo, natovorjena z hašom še od ostalih štirih sopotnikov. Ko smo dosegli pakistansko mejo je uradnik prenesel moje torbe čez mejo in povabil naju s hčerjo na skodelico čaja in piškote.

mila6

Medtem ko smo mi klepetali, so prtljago ostalih potnikov pregledali. Pred odhodom je oficir vrnil moje torbe na avtobus in nam pomahal v slovo. Zelo mi je hudo, ko vidim, kaj se danes dogaja v Afganistanu.’’

Vzdevek “kraljica Haša” (“Nisem si sama nadala tega vzevka.”, opravičujoče pripomni), prihaja iz njenega inovativnega pridobivanja haša. S Pollinator podjetjem je pričela leta 1994 in od takrat so iznašli dva nova načina pridbivanja haša, ki sta revolucionarna na tem področju – Pollinator in Ice-O-Lator.

mila4

Mila je mnogokrat povedala to zgodbo, ampak je čudovita zgodba in vedno znova jo pripoveduje z navdušenjem. “Prvič sem dobila idejo za Pillinatorja leta 1992. Takrat sem gojila ogromno trave, a mi je bil haš bolj všeč. Pridobivali smo ga s pomočjo platna. Zvečer, ko sem stala pred svojim sušilnim strojem, sem opazila, da se oblačila obračajo enako kot bi obirali rastline. Delovalo je!’’

Ice-O-Lator je bil prvič predstavljen proti koncu desetletja. Prototip je bila ta velikanska naprava, ki se je kaj kmalu pokvarila.  Mila je bila izkušena šivilja, saj je imela v lasti butik od leta 1960. Ugotovila je kako pritrditi vrečo in vedro na platno, ki bi viselo v vodi. Trihome bi potonile in prešle skozi cedilo. Leta 2002, je podjetje Pollinator predstavilo Bubblenator.

mila3

Milin sloves kot kanabis legenda se je še dodatno utrdil, ko je v poznih devedesetih odprla Hemp Hotel v Amsterdamu. Kljub temu, da ima samo pet sob, je lokal postal legendaren kraj za druženje. “Imeli smo konopljino rastlino v vsaki sobi. Za te mora skrbeti gost hotela. Vsako soboto so morali zbrati hranila za rastlino.’’

Obiskovalci so bili tako nestrpni, da so rastlino poželi in skadili preden je sploh popolnoma dozorela! Zajtrk se je začel ob 11:00, kar je bil redko problem, večja težava je bila spraviti vse v jedilnico pred 12:30.

mila2

V zadnjih 50 letih, je bila Mila priča velikim spremembam na kanabis sceni. Vprašam jo, kaj si misli o današnjem stanju. “Na Nizozemskem je zelo žalostno. Od marca je oblast napadala trgovine s kampanjo, ki cilja na profesionalne vrtičkarje. Zasegli so semena, 800 drobilcev marihuane, ponekod cele trgovine…Politika kampanje je zmedena in otežuje stvari za vse. Sem pa zelo srečna s spremembami v ZDA – Spomnim se stvari, ki so se začele tam in potem prišle čez lužo – dokolenke, holla hoops, rock and roll – in medicinska kot tudi rekreativna raba kanabisa bo!”

Močno jo navdušuje tudi gibanje za medicinsko uporabo kanabisa. Kot jubilejna uporabnica hašiša, Mila trdno verjame, da je strast do te rastline pripomogla k njenemu zdravju in je ne preseneča, da je njen zdravilni potencial vzbudil zanimanje pri ljudeh. “Še posebej zadnje 3 – 4 leta je bila konoplja deležna velike pozornosti. Moja mati mi je nekoč povedala, da na svetu ni rastline, ki ne bi imela namena. Verjamem, da je meni pomagala preventivno, saj nikoli nisem bila bolna. Nikdar pod stresom, ki je povzročitelj tesnobe. Sama sem vzgojila štiri otroke in pognala Pollinator podjetje. Srečo imam, da nisem bila nikdar bolna, prepričana sem, da je temu pripomogla konoplja.’’

Mila dodaja, da k temu pomaga tudi zdrav življenjski stil. Njena druga strast je kolesarjenje, vedno in povsod je imela sabo kolo, razen tistih 7 let, ki jih je preživela v Himalaji. Amsterdamske kolesarske poti ji niso tuje. Junija je končala tri dnevno Medical Cannabis kolesarsko turo po Nemčiji, Belgiji in Nizozemskem, prevozila je preko 420 kilometrov. Njen trening je zajemal od 50 – 60 prevoženih kilometrov na teden, seveda z postanki na pijači in jointu. (“Nikoli med kolesarjenjem” dodaja).  Njena prijateljica Tonja jo je navdušila, da se pridruži turneji. Tonja se je ture lotila z svojim ročnim kolesom (ker je izgubila nogo).  “Rekla sem si, če bo uspelo Tonji, bo tudi meni.” Skupaj sta se lotili treninga in turneje, skupaj sta delile izkušnje in dosežke. Vse skupaj je imelo še večji pomen potem, ko je Tonia umrla dva tedna po turneji.

Pri 70. je končala dobrodelno turnejo in spotjo pokadila nekaj jointov, navdušujoče. Pridobila si je še en naziv “Pary Queen”. Zahvaljujoč njenim Dab-A-Doo zabavam, ki so odprle novo poglavje v Milini zgodbi. Prva zabava je bila prirejena v Amsterdamu za Milin 69. rojstni dan. “Udeležila sem se 710. prvenstva v Denverju in všeč mi je bila vloga sodnika. Tako sem s prijateljem Margom začela organizirati hašiš zabave. Imeli smo 75 sodnikov in dve kategoriji: 1. netopna (suho presejanje, vodno ali ekstrakcijo na ledu) in 2. topna (BHO, drobljeno in novi načini ekstrakcije), vsak tekmovalec je predstavil 0.1 gram svojega pridelka. Potrebno je bilo veliko organizacije, a je bilo zabavno in dogodek se je izkazal za velik uspeh.’’

Takšen uspeh, da je 69. rojstnodnevna zabava postala hit v vseh kanabis ‘’prijaznih’’ mestih po svetu. Zabava je sledila v Denverju, San Franciscu in Barceloni, noč pred Spannabisom. “Ta je bila največja do sedaj”, pravi Mila. “Bilo je preko 300 zadovoljnih obrazov in 23 tekmovalcev tako da so bili vsi zadeti…Presenečena sem bila da so bili sodniki sposobni izpolniti svoje dolžnosti.  To je resen posel!” Naslednji Dab-A-Doo bo sledil v Bostonu 25. septembra, organiziran bo v sodelovanju s SKB Seeds.

Vprašam Milo, če ima kakšne načrte za svoj 71. rojstni dan. Zasmeje se. “Sem vam povedala o svoji knjigi? Avtobiografija je, potrebovala sem 5 let, da sem jo napisala. Trenutno se urejajo zadnja poglavja. Knjiga se konča na moj 70.rojstni dan. Mogiče bi morala dodati še kakšno poglavje…”

Miline izkušnje z Medical Cannabis Bike Tour si lahko preberete v njenem kolesarskem dnevniku.