Mila je otkrila kanabis 1965. godine, kad je njen tadašnji dečko studirao medicinu i želio vidjeti kako Mila reagira na ovu biljku. Minute nakon konzumiranja Crvenog lebanonskog hašiša Mila je ležala na podu i smijala se. U tom trenutku, kaže, da je znala da je našla pravu tvar za sebe.

Pedeset godina pušenja hašiša kasnije “Kraljica hašiša” slavi svoju zlatnu godišnjicu. I to u stilu, kako i priliči ovakvoj osobi. Za svoj 69. rođendan tako je organizirala upravo posebnu zabavu. Događaj, Dab – A – Doo je događaj na koji nužno treba otići, ukoliko si u kanabis industriji. A ove godine je Mila odlučila da će slaviti svoj rođendan tako da će sudjelovati na Medical Cannabis Bike Tour turneji. Sa svojim vjernim gradskim biciklom. I otpremila se na 420 kilometarsku biciklističku turneju. Ako ovako izgleda biti star 70 godina, onda jedva čekam na svoj sedamdeseti rođendan 😉

mila

Rođena Britanka, sada inače već ‘’udomaćena’’ Nizozemka, Mila Jensen je na sceni već otkako se scena počela razvijati. Šezdesete godine prošlog stoljeća živjela je na hipi putovanjima; putovala po Indiji, Pakistanu, Afganistanu. Svoju ljubav prema hašišu je produbila i istraživala putovanjima do izvora ove biljke. Na svojim putovanjima je provodila vrijeme i živjela s domaćinima te se ujedno obrazovala i učila razne načine proizvodnje hašiša. U Indiji je živjela 14 godina sa svojom djecom.

‘’Bilo mi je fantastično, kad sam putovala ‘68. godine. Autobusne prometne linije između Irana i Afganistana nisu djelovale, tako da sam granicu prelazila pješice u potpunoj tami, s prtljagom u jednoj ruci i svojom kćeri u drugoj. Tako sam pješačila prema svjetlima koja su svijetlila negdje u daljini. Sa mnom je bilo još 6 mladića – zapadnjaka. Bili smo jedini nenaoružani ljudi u čajanama i ja jedina žena. Tamo se se prehranjivali toplim obrocima i pušilo se je posvuda iz ogromnih vodenih lula, koje su stajale ispred čajana.

mila7

Nakon određenog vremena afganistanske pristupile su nam afganistanske stranke s turbanima i u našu lulu stavili nešto bilja. Tako smo svi zajedno pušili i pili čaj. Netko je rekao “Dobrodošli u Afganistan”. Odmah sam zavoljela tu državu.

Na graničnom prijelazu Khyber uspjela sam prikupiti nekoliko kilograma za $20. Odatle smo se autobusom odvezli u Pakistan. Sjedila sam ispred sa svojom kćeri, natovarena hašišom još od ostala četiri suputnika. Kad smo došli na pakistansku granicu, službenik je prenio moje torbe preko granice i pozvao mene i kćer na šalicu čaja i kekse.

mila6

Dok smo mi čavrljali, pregledali su prtljagu ostalih putnika. Prije odlaska oficir je vratio moje torbe na autobus i mahnuo rukom u pozdrav. Jako mi je žao kad vidim što se danas događa u Afganistanu.’’

Nadimak “kraljica Haša” (“Nisam si sama nadjenula ovaj nadimak”, primjećuje ispričavajući se), dolazi iz njenog inovativnog pridobivanja hašiša. S tvrtkom Pollinator započela je 1994. godine i od tada su izumili dva nova načina pridobivanja hašiša, koji su revolucionarni na tom području – Pollinator i Ice-O-Lator.

mila4

Mila je mnogo puta pričala ovu priču, ali priča je divna i uvijek iznova je ispriča s oduševljenjem. “Prvi put sam dobila zamisao za Pollinator 1992. godine. Tad sam uzgajala mnogo trave, ali mi se hašiš više svidio. Pridobivali smo ga pomoću platna. Uvečer, kad sam stajala pred svojim strojem za sušenje, primijetila sam da se odjeća okreće jednako kao što bismo brali plodove biljaka. Djelovalo je!’’

Ice-O-Lator je prvi put bio predstavljen krajem desetljeća. Prototip je bio ogromna naprava koja se uskoro pokvarila.  MIla je bila iskusna švelja, pošto je imala vlastiti butik od 1960. godine. Otkrila je kako pričvrstiti vreću i kantu na platno, koje bi visjelo u vodi. Trihome bi potonule i prošle kroz cjedilo. 2002. godine je tvrtka Pollinator predstavila Bubblenator.

mila3

Milin ugled kao kanabis legende još se dodatno učvrstio, kad je u kasnim devedestim otvorila Hemp Hotel u Amsterdamu. Unatoč tome da ima samo pet soba, lokal je postao legendaran kraj za druženje. “Imali smo biljku konoplje u svakoj sobi. Za njih mora brinuti gost hotela. Svaku subotu smo morali prikupiti prehrambene tvari za biljku.’’

Posjetioci su bili tako nestrpljivi da su biljku poželi i popušili prije nego što je uopće potpuno dozorjela! Doručak je počao u 11:00, što je rijetko bio problem, veći problem bio je sve strpati u blagovaonicu prije 12:30.

mila2

U posljednjih 50 godina Mila je bila svjedokom promjena na kanabis sceni. Upitam je, što misli o današnjem stanju. “U Nizozemskoj je vrlo tužno. Od ožujka je vlast napadala trgovine kampanjom koja cilja na profesionalne vrtlare. Zaplijenili su sjeme, 800 drobilica marihuane, ponekad čitave trgovine.. Politika kampanje je zbunjena i otežava stvari za sve. Vrlo sam sretna zbog promjena u USA – Sjećam se stvari koje su počinjale tamo i zatim prešle čitav ocean – dokoljenke, hoola hoops, rock and roll – i medicinska kao i rekreativna upotreba kanabisa će!”

Duboko je oduševljava i gibanje za medicinsku upotrebu kanabisa. Kao jubilejna korisnica hašiša, Mila čvrsto vjeruje da je strast prema toj biljci pripomogla njenom zdravlju i ne iznenađuje je da je njen ljekovit potencijal probudio zanimanje kod ljudi. “Naročito posljednje 3 – 4 godine konoplji je bilo posvećeno mnogo pažnje. Moja majka mi je nekoć rekla da na svijetu nema biljke koja ne bi imala svoju namjenu. Vjerujem da je meni pomogla preventivno, pošto nikad nisam bila bolesna. Nikad pod stresom koji je prouzročitelj tjeskobe. Sama sam odgojila četvero djece i pokrenula Pollinator tvrtku. Imam sreću da nikad nisam bila bolesna, uvjerena sam da je tome pripomogla konoplja.’’

Mila dodaje da uz to pomaže i zdrav stil života. Njena druga strast je biciklizam, uvijek i posvuda je imala sa sobom bicikl, osim u onih 7 godina koje je provela na Himalaji. Amsterdamske biciklističke staze nisu joj nepoznate. U lipnju je završila trodnevnu Medical Cannabis biciklističku turneju po Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj, prevozila je preko 420 km.  Njen trening je obuhvaćao od 50 – 60 prevoženih kilometara na tjedan, naravno sa stankama na piću i jointu. (“Nikad prije biciklizma” dodaje)  Njena prijateljica Tonia oduševila ju je da se pridruži turneji. Tonia se turneje prihvatila svojim ručnim bicikom (jer je izgubila nogu).  “Rekla sam si, ako uspije Toniji, uspjet će i meni.” Zajedno smo se prihvatile treninga i turneje, zajedno dijelile iskustva i uspjehe. Sve zajedno je imalo još veće značenje, kad je Tonija umrla dva tjedna nakon turneje.

Sa 70 godina završila je dobrotvornu turneju i putem popušila nekoliko jointa, oduševljavajuće. Pridobila je još i nadimak “Party Queen”. Zahvaljujući njenim Dab-A-Doo zabavama koje su otvorile novo poglavlje u Milinoj priči. Prva zabava je bila priređena u Amsterdamu za Milin 69. rođendan. “Sudjelovala sam na 710. prvenstvu u Denveru i svidjela mi se uloga suca. Tako sam s prijateljem Margom počela organizirati hašiš zabave. Imali smo 75 sudaca u dvije kategorije: 1. netopiva (suho prosijavanje, vodena ili ekstrakcija na ledu) i 2. topiva (BHO, drobljena i novi načini ekstrakcije), svaki takmičar je predstavio 0.1 gram svog proizvoda. Bilo je potrebno mnogo organizacije, a bilo je i zabavno, događaj se iskazao velikim uspjehom.’’

Ovakav uspjeh, da je 69. rođendanska proslava postala hitom u svim kanabisu “ljubaznim” gradovima širom svijeta. Zabava je slijedila u Denveru, San Franciscu i Barceloni, noć prije Spannabisa. “To je bila najveća dosad”, kaže Mila. “Bilo je preko 300 zadovoljnih lica i 23 takmičara, tako da su svi bili omamljeni… Bila sam iznenađena da su suci bili kadri ispuniti svoje dužnosti.  To je ozbiljan posao!” Sljedeći Dab-A-Doo će biti u Bostonu 25. rujna, organiziran u suradnji s SKB Seeds.

Upitam Milu ima li kakve planove za svoj 71. rođendan. Nasmije se. “Jesam li vam rekla o svojoj knjizi? Autobiografija je, trebala sam 5 godina da je napišem. Trenutno se uređuju zadnja poglavlja. Knjiga završava na moj 70. rođendan. Možda bih trebala dodati još koje poglavlje…”

Milina iskustva s Medical Cannabs Bike Tour možete pročitati u njenom biciklističkom dnevniku.