auto wappa freshNove vrste izpod rok semenskega mojstra Luc-a iz Paradise Seeds, med katerimi lahko najdemo Auto Acid, Auto Whiteberry, Auto Jack in Auto Wappa (automatske verzije nekaterih njegovih najboljših indoor vrst), so v koraku s trenutnimi zahtevami in povpraševanjem na tržišču semen. Vendar v kolikšni meri je Lucu uspelo približati avtomatske vrste njihovim originalom?  Prav to vprašanje je vznemirjalo notranji mir nemškega gojilca Growolff-a, ko se je odločil postaviti Auto Wappo na test. Leta 2009 je Growolff v neki reviji prebral navdušujoče poročilo o lastnostih Wappe ter se spraševal, ali bi nemara njena auto verzija zmogla dosegati podobne osupljajoče karakteristike kot so sladka in sadna aroma, velik smolnat pridelek ter močna potenca.

Luc obljublja, da Auto Wappa poseduje lastnosti njene prednice in ji je, po njegovih besedah, izjemno podobna. Auto Wappo opisuje kot vrsto, ki zahteva preprosto gojenje ter izoblikuje kompaktno oblikovane cvetove iz katerih se razvijejo smolnati in sladko-sadni vršički z visokim razmerjem med vršički in listi ter ‘presenetljivo močnim’ učinkom. Rodovnik Auto Wappe je sestavljen iz 50% indike in 50% sative z nekaj rudimentarnimi geni avtomatskega cvetenja, ki jo razlikujejo od njene izvorne različice. Pri indoor gojenju njen cikel šteje od 60 do 65 dni, kar pa se pri outdoor gojenju raztegne na okoli 70 dni ter doseže višino približno enega metra. Pod lučmi si lahko obetamo žetev tudi do 400g na kvadratni meter, pri outdoor gojenju pa nekje do 75g na posamezno rastlino.

Growolff je zasadil tri feminizirana Auto Wappa semena v Jiffy šotne lončke, ki so v dobrih pogojih growboxa Secret Jardin (1m2), z dvema 75-vatnima CFL žarnicama in 18 ur/dan obsijanostjo, vzklila zelo hitro. Rastline so bile nato presajene v 6,5 litrske lonce napolnjene s Plagron Standard Mix zemljo. Po dveh tednih je sledil premik v večjo sobo opremljeno s šestimi 600-vatnimi žarnicami (3x HPS, 3x MH / 6x HPS v času cvetenja), kjer so z 18 urnim dnevnim svetlobnim ciklom že rasle druge vrste. V tej fazi so naše tri rastline merile v višino med 15 in 18 cm ter bile precej kompaktne rasti. Razvile so od štiri do pet kolenc s stranskimi vejicami ter razmeroma ozkimi listi, ki so bolj spominjali na sativo kot na indiko. Že nekaj dni kasneje so se pojavili prvi ženski pred-cvetovi, kar je naznanjalo pričakovan učinek avtomatskega cvetenja, Growolffa samega pa je prijetno presenetila izredno homogena rast vseh treh rastlin. Čas cvetenja je pomenil rast v višino od 10 do 12 cm na teden, istočasno pa so se rastline živahno razvejale in prevzemale obliko diamanta.

V starosti 35 dni (2,5 tedna cvetenja) je Growolff opazil dinamično proizvajanje smole, ki se je pokazalo kot izdatno nalaganje kristalov na mladih vršičkih in cvetnih listih. V nadaljnjih nekaj tednih cvetenja je sledilo vzorno izoblikovanje vršičkov z razvojem gostih skupin cvetov značilnih za indiko z visokim razmerjem med vršički in listi (v prid vršičkom). Vse tri Auto Wappa rastline so izločale presenetljivo visoko količino kristalov kar jim je podarilo srebrno-bel izgled ter, po pričevanju samega Growolffa, so daleč najbolj ‘lepljive avto-vrste’ v njegovi growerski karieri doslej.

V starosti 61, 64 in 66 dni (znotraj življenjskega kroga obljubljenega s strani Paradise Seeds) so bile naše tri rastline zrele in pripravljene za žetev. Na dan žetve so v višino merile 68, 71 in 78 cm. Growolffova tehtnica je pod težo skrbno posušenih vršičkov pokazala 127g, kar je več kot 40g izjemno ‘lepljivih’ vršičkov na posamično rastlino – vsekakor izjemen dosežek za avtomatsko vrsto. Sam donos bi bil lahko še večji, saj so rastline od svojega tretjega tedna cvetenja naprej prejemale zgolj 12 ur svetlobe na dan (zaradi prisotnosti rastlin drugih vrst v sobi) in ne idealnih 20 kot je značilno za avtomatske vrste. Izjemno intenziven sladkasto saden vonj je kar vabil k preizkušnji.

Prvih nekaj dimov je postreglo s sladkim in prijetno-blagim okusom brez priokusa kakršnegakoli aspekta ruderalisa, kar je krepko preseglo vsa pričakovanja. Mogočno kladivo indike ga je (tj. našega dragega Growolffa) neusmiljeno udarilo ‘po glavi’ ter ga poslalo na sproščeno dvourno popotovanje v dolino globoke, a vesele zadetosti. ‘Preprosto neverjetno! Jabolko Auto Wappe je res padlo povsem poleg drevesa matere Wappe!’, je vzhičeno izjavil Growolff. ‘Vsekakor je bil z Auto Wappo dosežen nov nivo v potentnosti avtomatskih vrst! Izjemen dosežek in vsekakor najboljša izkušnja pri gojenju avtomatskih vrst doslej.’

Tri feminizirana Auto Wappa semena so na voljo za 23€, pet za 35€ in deset za 65€.

Avtor: Green Born Identity – G.B.I.