Še do pred kratkim veliko domačih pridelovalcev ni nikoli slišalo za različne avtoperiodične sorte kanabisa. Danes predstavljajo skoraj polovico prodanih semen podjetja Dutch Passion. Za rast avtomatskih sort je od sajenja do žetve z dvajset – urno dnevno svetlobo, potrebno približno 75 dni. Za njihovo vzgojo ne potrebujete nobenih izkušenj z gojenjem, so hitro rastoče, bogate s THC-jem in prav tako dobre kot ostale foto-periodične sorte.  Veliko ljudi goji avtomatike skupaj s tradicionalnimi fotoperiodičnimi sortami, nekateri pa so popolnoma preklopili na zgolj avtomatske sorte.

Vendar pa je bilo potrebno za trenutno zmogljivost sodobnih avtomatskih sort kar nekaj let. Pred vami je krajši povzetek evolucije modernih avtomatikov.

how-to-grow-marijuana

  1. Prva generacija avtoperiodičnih semen – niti ne tako slaba, vendar pa je bilo treba nujno povečati donos in moč

Znamka Joint Doctor bo vsekakor ostala v spominu, kot tista prva, ki je tržišču predstavila avtomatske sort, predvsem v osemdesetih in devetdesetih letih, ko so začeli s stabilizacijo genetike, ki je dovoljevala cvetenje ne glede na letni čas. Običajno vse genetske raziskave pred letom 2005, uvrščamo med prve generacije avtomatikov. Pri Joint Doctorju so uspeli zaobiti osnovna pravila gojenja kanabisa, in sicer pravilo, da bo rastlina začela cveteti šele, ko se bo dnevna svetloba zmanjšala na okoli dvanajst ur. S tem, ko so uspeli, da so avtomatske sorte cvetele tudi, ko je bilo več kot dvajset ur dnevne svetlobe, so te sorte dobile novo fotosintetično vrednost pred fotoperiodnimi sortami. Produkcija biomase in cvetov pod dvajseturno dnevno svetlobo je bila seveda še vedno večja, kot je bila kot bi bila pod dvanajsturno dnevno svetlobo. Vendar pa je bilo vse skupaj še vedno zgolj teorija. Problem prve generacije avtomatskih sort je bil predvsem v tem,  da so imele slab donos in nekako srednjo moč. Za tiste ozkoglede gojitelje je bil to seveda dokaz, da avtomatiki ne bodo prinesli uspeha. Nekateri pa so v prvi generaciji avtomatikov videli predvsem veliko potenciala in delo se je zato nadaljevalo.

  1. Druga generacija avtoperiodičnih semen – izboljšana moč, vendar pa je bilo potrebno še veliko dela

Prva generacija avtomatikov nam je dala predvsem nov zagon za doseganje ciljev – cvetenje pod dvajseturno svetlobo, nekaj kar se nikomur ni zdelo mogoče. Seveda je bila to fantazija vseh resnih gojilcev. Ena izmed večjih ironij gojilcev kanabisa je bila, da so morali izvor svetlobe dramatično ukiniti, da so spodbudili cvetenje. S tem, ko so gen zaobšli so seveda gojitelji svojim rastlinam privoščili dodatnih osem in več ur svetlobe na dan. Seveda več svetlobe pomeni več biomase in nenehno raziskovanje genetike avtomatskih rastlin je pripomoglo do večjih rastlin z večjim donosem in močjo. Seveda pa je bila med semenskimi bankami v tem času razlika v moči in donosu rastlin. Prav tako so različni gojitelji raziskovali s pomočjo različnimi tehnikami in triki, s katerimi so pospešili donos in moč. Pri podjetju Dutch Passion se sklicujejo, da so semena druge generacije predvsem tista, ki so bili v prodaji med letom 2005 in 2010. Rezultati so bili vsekakor boljši, prvi kupci so bili zadovoljni s semeni, vendar pa so želeli več.

euforia-dutch-passion

  1. Tretja generacija avtoperiodičnih semen – čakanje se je dejansko izplačalo

Tretja generacija avtomatikov je pravzaprav vse to kar danes vidimo v vrhunskih semenskih bankah. Boljši gojitelji avtoperiodičnih rastlin pridelajo med 100 in 200 grami iz posejanih rastlin in tako preprosto ne morejo več ločevati med močjo avtoperiodičnih in fotoperiodičnih rastlin. Dodatna prednost tretje generacije avtomatikov je, da lahko rastejo pod 24 – urno lučjo, kar velja vsaj za dve ali tri najbolj priznane semenske banke. Za tiste, ki gojijo v območjih mrzlih zim, pomeni 24 – urna osvetljava pomoč pri ohranjanju optimalne rastne temperature. Vendar pa tukaj velja še opozorilo, da je razlika med najboljšimi semenskimi bankami (ki ponujajo avtentična semena tretje generacije avtoperiodičnih rastlin) in ostalimi semenskimi bankami, med katerimi se marsikatera še vedno bori z nedoslednostjo glede donosa in moči. Vsekakor pa je na voljo veliko dobrih avtoperiodičnih semen, vendar pa je to še vedno zgolj polovica zgodbe, kajti še vedno potrebujete izkušnje in tehnike, da lahko konstantno pridelujete kvalitetna semena.

blue-automazar-dutch-passion

Danes se najboljše semenske banke še vedno trudijo izboljšati tehnike kultivacije, s katerimi izboljšajo  genetski bazen in nadaljnjih izpopolnitev skladnosti pridelave semen in seveda moči samih rastlin, ki iz njih zrastejo. Nekaj pa je gotovo, zgodba o avtoperiodičnih semenih se vsekakor še ni končala in ljubitelji teh semen se vsekakor lahko veselijo prihodnosti.