auto wappa freshNove vrste, djelo sjemenskoga majstora Luc-a iz Paradise Seeds, među kojima možemo izdvojiti Auto Acid, Auto Whiteberry, Auto Jack i Auto Wappa (automatske verzije nekih njegovih najboljih indoor vrsta), u koraku su s trenutnim zahtjevima i potražnjom na tržištu sjemenki. Ali, koliko je Luc-u uspjelo približiti automatske vrste njihovim originalima? Baš je to pitanje uznemiravalo unutrašnji mir njemačkoga uzgajatelja Growolff-a kad je odlučio Auto Wappo testirati. 2009. godine Growolff je u nekoj reviji pročitao uzbudljiv tekst o karakteristikama Wappe-a te se ispitivao, da li je moguće da bi njezina auto verzija mogla postići slične zapanjene karakteristike kao što su slatka i sadna aroma, velik smolast usjev te moćna potencija. Luc obećava da Auto Wappa sadržava karakteristike njezine prethodnice i, kako sam tvrdi, da ji je iznimno slična.

Auto Wappu opisuje kao vrstu koja zahtjeva jednostavan uzgoj te oblikuje kompaktno oblikovane cvjetove, iz kojih se razviju smolasti i slatko-sadni vrhovi s visokim omjerom između vrhova i listova te “iznenađujuće jakim” učinkom. Pedigre Auto Wappe sastavljen je iz 50% indike i 50% sative s nekoliko prvobitnih gena automatskog cvjetanja, koje ju razlikuju od njezine prvobitne inačice. Kod indoor uzgoja njezin ciklus traje od 60 do 65 dana, a taj se kod outdoor uzgoja produžava do 70 dana te dostiže visinu od približno jednog metra. Ispod svijetla možemo žeti i do 400g na kvadratni metar, a kod outdoor uzgoja negdje oko 75g na pojedinu biljku.

Growolff je posadio tri feminizirana Auto Wappa sjemena u Jiffy tresetne tegle koje su u dobrim uvjetima growbox Secret Jardin (1m2), s dve 75-vatne CFL žarulje i 18 sati/dan obasjane iznikle jako brzo. Nakon toga biljke su bile presađene u 6,5 litarske lonce napunjene Plagron Standard Mix zemljom. Poslije dva tjedna slijedio je pomak u veću sobu opremljenu sa šest 600-vatnim žaruljama (3x HPS, 3x MH / 6x HPS u vrijeme cvjetanja), gdje su s 18 satnim dnevnim svjetlosnim ciklusom  već rasle i druge vrste. U toj su fazi naše tri biljke mjerile u visinu između 15 i 18 cm te bile poprilično kompaktne rasti. Razvile su od 4 do 5 koljena s bočnim grančicama i s razmjerno uskim listovima koji su više spominjali na indikator nego na sativu. Već nekoliko dana poslije pojavili su se ženski pred-cvjetovi, što je najavljivalo očekivani učinak automatskog cvjetanja, dok je Growolffa prijatno iznenadila izvanredna homogena rast svih triju biljaka. Vrijeme cvjetanja je značio rast u visinu od 10 do 12 cm na tjedan, istovremenu su se biljke živahno razrasle i preuzimale izgled dijamanta.

U starosti od 35 dana (2,5 tjedna cvjetanja) Growolff je primijetio dinamično nastajanje smole koje se je pokazalo kao izdašno gomilanje kristala na mladim vrhovima i cvjetnim listićima. U narednih nekoliko tjedana cvjetanja slijedilo je uzorno oblikovanje vrhova s razvojem gustih skupina cvjetova karakterističnih za indiku s visokim omjerom između vrhova i listića (u dobrobit vrhova). Sve tri Auto Wappa biljke izlučivale su iznenađujuće visoku količinu kristala, što ih je obojilo u srebrno-bijeli izgled te, po svjedočenju samoga Growolffa, daleko su “najviše ljepljive auto-vrste” u njegovoj growerskoj karijeri dosad.

U starosti od 61, 64 i 66 dana (unutar životnog kruga obećanog od strane Paradise Seeds) naše su tri biljke bile zrele i spremne na žetvu. Na dan žetve bile su visoke 68, 71 i 78cm. Growolffova vaga pokazala je 127g marno posušenih vrhova, što znači više od 40g iznimno “ljepljivih” vrhova na pojedinu biljku. Svakako iznimno dostignuće za automatsku vrstu! Sam prinos mogao bih biti i veći jer su biljke od svog trećeg tjedna cvjetanja primale samo 12 sati svjetlosti na dan (zbog biljaka drugih vrsta u sobi) i ne idealnih 20 sati, koliko je karakteristično za automatske vrste. Iznimno intenzivan slatkasto-sadni miris te baš poziva na kušnju. Prvih nekoliko dimova ima sladak, prijatan i blagi ukus bez pri-ukusa ikakvog aspekta ruderalisa, što je prekoračilo sva očekivanja. A možda ga je i “udarac” indike po glavi našeg dragog Growolffa poslao na dvosatno putovanje u dolinu duboke, ali zato vesele “napušenosti”. “Jednostavno nemoguće! Jabuka Auto Wappe stvarno nije pala daleko od drveta majke Wappe,” ushićeno je izjavio Growolff. Svakako je s Auto Wappom dostignut novi nivo u potentnosti automatskih vrsta! Izuzetno dostignuće i svakako najbolje iskustvo pri kultiviranju automatskih vrsta dosad!

Tri feminizirana Auto Wappa sjemena koštaju 23€, pet 35€, a deset 65€.

Autor: Green Born Identity – G.B.I.