Vzgojitelj iz Izraela, ki po večini goji samo medicinske sorte, je združil svoje moči z ameriškim podetjem in pričel z genetičnim gojenjem novih sort kanabisa. Nove sorte naj bi bile izjemno specifične in specializirane za zdravljenje določenih bolezni. Izraelski časopis The Times navaja, da programersko podjetje BreedIT iz New Yorka, ter licenčni ”grower”, ki deluje pod imenom Seach LTD razvijata nov program KanaboSeed, ki bo v pomoč ”growerjem” pri sajenju in kultivaciji medicinskih sort marihuane.

Zanimivo je, da je bil projekt BreedIT ustvarjen z uporabo koncepta Univerze v Izraelu, kjer so izumili oziroma ustvarili sorto češnjevega paradižnika, ki obstane dlje časa. Oded Sagee, direktor programskega podjetja prepoznava, da je kanabis na poti k sprejetju in legalizaciji po celem svetu in posledično se bodo pojavljale nove potrebe v kanabis industriji.

Cilj programa je ustvariti nove, močne, medicinske sorte marihuane, ki bodo obogatene z CBDjem, reguliranim THCjem, torej, ustvariti zdravilne sorte, z visokim CBDjem. Medtem pa bodo za osebe, ki se ga želijo omamiti, izumljene sorte z visokim odstotkom THCja in za osebe, ki učinka omamljenosti ne želijo, majhen odstotek THCja.

Tisti ljudje, ki trpijo za kroničnimi bolečinami imajo boljše in bolj efektivne izkušnje s sortami, ki vsebujejo več THCja, psihoaktivne snovi  v marihuani, medtem, ko ljudje, ki trpijo za epileptičnimi napadi, boleznimi srca in ožilja, izbirajo sorte z visokim odstotkom CBDja.

Podjetje je že izpolnilo prošnje in vso potrebno dokumentacijo za pridobitev dovoljenja za gojenje dveh novih sort. Vsa dokumentacija bo pregledana in odobrena s strani Ministrstva za agrokulturo in kmetijski razvoj. Ko podjetje prejme ”zeleno luč”, torej, ko pridobijo potrebna dovoljenja, se lahko prične z delom in gojenjem novih sort.

”To je pomembna prelomnica v Kanaboseed”, pravi Shay Avraham, direktor raziskav in razvoja. ”BreeIT podjetje močno doprinaša in daje razvoju prednost, predvsem zaradi racionalizacije postopkov gojenja. Razvijanje novh kanabis variacij je, ne samo hitrejše, ampak tudi bolj optimalno v smislu stroškov. Skupaj gradimo cesto, na kateri se bodo pojavljale neštete priložnosti za novosti v kultivaciji rastline kanabisa.”